Aurescu a vorbit la Adunarea Generală a ONU despre sprijinul acordat de România în exportul de cereale din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit la Adunarea Generală a ONU despre sprijinul acordat de România în exportul de cereale din Ucraina. FOTO: Facebook MAE

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat luni la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, organizată în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU (AG ONU).

Miniştrii de externe UE au abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi gestionarea efectelor globale ale acesteia şi au urmărit coordonarea eforturilor UE şi ale statelor membre în demersurile diplomatice de combatere a narativului rus care vizează statele terţe afectate de consecinţele războiului din Ucraina, a transmis un comunicat de presă al MAE.

Aurescu a informat în legătură cu evoluţiile recente în sprijinul acordat de România în exportul de cereale din Ucraina prin porturile româneşti, amintind că circa 4 milioane de tone au tranzitat deja România.

De asemenea, ca parte a acţiunilor complexe desfăşurate de România în sprijinirea gestionării crizelor multidimensionale care afectează Ucraina şi Republica Moldova, oficialul român a informat în legătură cu rezultatele foarte bune ale primei reuniuni a Trilateralei miniştrilor de externe în formatul România-Ucraina-Republica Moldova, care a fost inaugurată la Odesa, la 15 septembrie 2022, la care au participat şi miniştrii energiei din cele trei state, precizează sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, importanţa continuării susţinerii Ucrainei şi a presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. În acelaşi timp, a subliniat necesitatea continuării izolării Rusiei în forurile multilaterale, scrie Agerpres.

A evidenţiat, de asemenea, sprijinul României în combaterea dezinformării şi narativelor ruseşti, în baza Planului de acţiune al UE privind consecinţele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terţe şi a prezentat succint acţiunile desfăşurate deja de ţara noastră în plan bilateral, precum şi cele planificate în cadrul săptămânii la nivel înalt a AG ONU.

Astfel, Aurescu a menţionat rezultatele discuţiilor din cursul zilei cu cinci miniştri africani ai afacerilor externe, subliniind aşteptările statelor africane pentru acordarea de sprijin de către Uniunea Europeană pentru a face faţă crizei alimentare declanşate de Rusia.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, poziţia cu privire la necesitatea demilitarizării urgente a zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri