Primul oraș care intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID. Măsura se aplică de duminică, ora 19:00

Data actualizării: Data publicării:
laborator eprubete teste
Teste coronavirus. Foto: Inquam Photos / George Călin

Autoritățile din Timiș au cerut ca întregul oraș Făget și încă trei sate aparținătoare să intre în carantină după ce numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 47. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat cererea în cursul zilei de duminică, 26 iulie. Astfel, măsura intră în vigoare începând cu ora 19:00.

ACTUALIZARE 16:00 - Este oficial. Orașul Făget din județul Timiș plus alte trei sate din zonă intră în carantină din această seară de la ora 19:00. Bucureștiul a aprobat cererea autorităților locale după ce 47 de localnici s-au îmbolnăvit de COVID-19. Pe lângă orașul Făgetul sunt vizate satele Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică.

Prevederile în acest caz pentru o localitate carantinată prevăd intrarea, respectiv ieşirea pentru:

- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;

- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;

- persoanele care susţin examene de admitere la facultate;

- persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

- persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- urgenţe medicale.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că se împuterniceşte primarul şi Consiliul Local al oraşului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU Timiş, se interzice intrarea/ieşirea în/din oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din zona carantinată, este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus, la numărul 0800 800 358.


Președintele CJ Timiș, Călin Dobra: "La acest moment s-a luat decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a carantina orașul și cele trei state aparținătoare. Această decizie a venit în urma raportului comunicat de către DSP și a analizei epidemiologice la nivelul orașului.

Ținând cont că situația e delicată, 47 de persoane pozitive și personal medical, s-a luat această decizie, decizie care a fost transmisă la nivel național și așteptăm astăzi ordinul comandantului Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În momentul în care va veni acest ordin, instituțiile responsabile îl vor pune în aplicare cu restricționarea accesului, dar această restricționare este controlată. Dăm posibilitatea cetățenilor de a se deplasa la locul de muncă, dar cu adeverințele emise de instituțiile respective. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu se va restricționa activitatea în totalitate. Toate serviciile publice vor fi funcționale, iar circulația în oraș în ceea ce înseamnă aprovizionarea sau rezolvarea problemelor delicate de zi cu zi se pot gestiona în continuare".

În România, alte două localități sunt în carantină. Este vorba de localitatea Gornet din județul Prahova, unde au fost înregistrate 15 cazuri noi între 8 și 20 iulie, și localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri