Sari la conținut

Autosesizare CNA după ce România TV a anunțat un protest „cu furci și topoare la Guvern”

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat, joi, în privinţa modului „manipulator” în care România TV a informat publicul despre protestele care au avut loc sâmbătă în Piaţa Victoriei, relatează News.ro. 

„Ca membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, am făcut autosesizare în legătură cu modul manipulator în care postul România TV a prezentat informaţii despre protestele de pe 12 mai”, a transmis Dorina Rusu, printr-un comunicat de presă.

„În ianuarie 2017, România TV anunţa că participanţii la protestele antiguvernamentale din piaţa Victoriei ar fi fost plătiţi, lansând celebra expresie: «100 de lei de participant, 50 de lei pentru tineri şi 30 de lei pentru câini». Sâmbăta trecută, acelaşi post a confundat protestele din Piaţa Victoriei cu răscoala de la 1907 şi a anunţat, începând cu ora 15.00, că se pregăteşte un protest cu violenţe, la care manifestanţii vor veni cu furci, bâte şi chiar topoare. Informaţia a fost prezentă în mai multe jurnale de ştiri, atât pe burtiere, cât şi în anunţurile prezentatorilor. Consider că, la fel ca în ianuarie 2017, modul în care postul a prezentat informaţiile a avut scopul de a discredita protestele”, a adăugat Rusu.

Dorina Rusu a amintit că în anul 2017, televiziunea România TV a primit o amendă de 50.000 de lei de la CNA pentru modul în care a reflectat protestele antiguvernamentale.

„În 2017, postul România TV a fost sancţionat de CNA cu cincizeci de mii de lei pentru modul în care a reflectat protestele antiguvernamentale”, a mai scris membrul CNA.

Potrivit Pagina de Media, România TV a încercat să se apere spunând că abordarea s-a bazat pe o postare de pe Facebook. În relatarea de pe post, prezentatorii RTV și reporterul din teren nu menționau însă cine a postat, doar, generalizând, că este ”alertă la Guvern”, pentru că sunt așteptați ”mii de oameni cu furci și topoare”.

”Informaţiile la care faceţi referire au fost difuzate înainte de a începe protestele şi au ca sursă pagina unui protestatar care s-a fotografiat cu o furcă în mână spunând ,,am observat că se anunţă proteste paşnice pe data de 12 mai, dar eu voi ieşi cu bâte, furci şi topoare; câţi vor fi alături de mine să le fărâmăm capetele”; acest mesaj are sute de like-uri, share-uri si mesaje de susţinere din partea utilizatorilor facebook, care la rândul lor spuneau că vor veni cu bâte, furci şi topoare la proteste”, a transmis RTV.

Sâmbătă, manifestanţii le-au strigat „Sclavi” jandarmilor şi au cerut demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Oamenii au cerut demisia Guvernului şi au scandat „Jos penalii!”, „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii!” şi „Demisia!”.  

Sute de persoane au protestat şi la Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi. 

Oamenii au acuzat coaliţia PSD-ALDE că nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală şi îndepărtează România de standardele europene şi democratice şi o aruncă într-un regim în care domnesc doar interesele celor care au acces la politică.

Pe aceeași temă