Aventurile „doctorului” cu 8 clase în Italia. Cum a ajuns să fie condamnat la închisoare

Data actualizării: Data publicării:
matthew-mode-matteo-politi-fb
Foto: Facebook/Matty Mode

Doctorul” Matthew Mode, pe numele său adevărat Matteo Politi, a efectuat mai multe operații estetice în spitale private din România, a dezvăluit marți Libertatea. Autoritățile s-au sesizat în cazul bărbatului cu doar 8 clase și de meserie parcagiu. El s-a folosit doar de un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică și de promisiunea că va aduce celelalte avize necesare, de la Colegiul Medicilor (CMR) şi Ministerul Sănătăţii. Așa a ajuns să fie cunoscut drept chirurg plastician în București, deși el fusese condamnat în Italia la închisoare pentru o infracțiune similară: a furat identitatea unui doctor cardiolog.

Matteo Politi, din Venezia, nu avea studii superioare, dar se prezenta ca fiind un medic de succes care ar fi absolvit cu „110 e lode” (echivalentul summa cum laude). A reușit în acest fel să-i păcălească pe directorii a 6 structuri sanitare din patru regiuni italiene și chiar să-și deschidă un centru estetic.

Pe numele lui a fost depusă o plângere pentru exercitarea abuzivă a unei profesii în 2009. El și-a însușit o altă identitate, a unui medic adevărat, Luigi Vincenzo Politi.

În realitate, el primea ajutor de șomaj de la stat, în timp ce preda într-o școală profesională. Până atunci, Politi a lucrat la o societate de închirieri de mașini, apoi a apărut brusc vocația pentru medicină - mai ales pentru chirurgia estetică.

Și-a însușit identitatea unui cardiolog din Modena, Luigi Vincenzo Politi și a fost angajat la o Policlinică din Verona ca specialist în medicină estetică.

Tot în 2009 și-a deschis la Verona un centru estetic - de acolo rezultă tratamente și intervenții pe o perioadă de aproape un an în care a avut numeroși clienți. În urma unor complicații cauzate de prescripția unor medicamente, una dintre paciente a apelat la un avocat.

Cu această ocazie, după ce Carabinierii au făcut cercetări, două polițiste sub acoperire s-au prezentat la un control. În timp ce falsele paciente erau consultate, polițiștii au intrat în cabinet. Politi a continuat să mintă și în prezența polițiștilor, chiar dacă toți cei prezenți îi spuneau că totul a fost un flagrant.

Cercetările ulterioare au scos la lumină o carieră de medic fals: Politi a reușit să lucreze pentru trei cooperative medicale din Verona, păcălind directorii a șase instituții din Verona, Pordenone, Torino, Brescia, unde a lucrat ca medic la Urgențe sau ca medic de gardă în aziluri de bătrâni private. Potrivit anchetatorilor, într-o singură structură sanitară consulta în jur de 300 de pacienți săptămânal.

În 2011 el a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Sursa: Digi24, ilgazzettino.itlarena.itnuovavenezia.gelocal.it

Citește și

Un italian cu 8 clase a convins un spital din România că este medic. El a făcut și operații

Prima reacție a ministrului Sănătății la cazul italianului cu 8 clase care a operat în România

Reacția Spitalului Monza despre italianul cu 8 clase care s-a dat medic în România

Scandalul falsului chirurg. Toți medicii străini din România vor fi verificați

Ce spune Colegiul Medicilor despre italianul cu 8 clase care s-a dat medic în România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri