Avertisment privind noul drog care face victime pe litoral: Poate duce la stop cardiovascular. În Vama Veche consultăm zilnic tineri

Data actualizării: Data publicării:
Aglomerație la Vama Veche
Aglomerație la Vama Veche

Este alertă pe litoral din cauza unui nou tip de drog. Este vorba despre Funny Gas, un gaz inhalat de tineri din baloane. Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog atrag atenția că în stațiunile din sud, tot mai multe persoane inhalează sedativul incolor utilizat, de obicei, în domeniul medical. Puțini știu însă că inhalarea gazului în mod repetat poate duce la stop cardiovascular.

Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, a explicat la Digi24 că acest gaz se folosește în domeniul medical ca anestezic și în industriile auto și alimentară, dar nu în componența produselor alimentare.

Omul nu ar trebui să intre în contact cu acest gaz, a avertizat el.

Oprișan a spus că pe plaja din Vama Veche se găsesc tot mai multe cartușe în care se află această substanță, așa că a fost amenajat un punct de salvare unde în fiecare dimineață se acordă primul ajutor celor care au nevoie.

"În Vama Veche în fiecare dimineață consultăm tineri pe plajă. Sunt și spitalizări, dar acest gaz se elimină destul de repede, așa că la primiri-urgențe medicii nu își pot da seama decât de aspectele medicale, nu și de cauză", a spus Cristian Oprișan

El a adăugat că Funny Gas nu este un drog ilicit, nu e incriminat dar că este interzisă folosirea lui din cauza efectelor din punct de vedere medical și psihologic negative pe care le produce.

"Efectele sunt asemănătoare celor legate de consumul de alcool, lipsa de coordonare a mișcărilor, vorbire incoerentă, vărsături, dureri de cap.

Consumat în cantități foarte mari în timp scurt afectează sistemul cardio- vascular și circulator. Se poate ajunge la stop cardiovascular. Este foarte periculos", a explicat Crișan.

Pentru prevenirea consumului acestui drog, el a spus că sunt echipe de specialiști și de voluntari antidrog - elevi și studenți - care informează tinerii pe plajă și în zona cluburilor din Mamaia dar și din sudul litoralului, în special din Vama Veche, despre aceste pericole.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri