Avertizare: Risc maxim de avalanșă la Bâlea Lac

Data actualizării: Data publicării:
zapada la balea lac

Turiștii sunt sfătuiți să nu urce pe traseele situate deasupra cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, unde este risc maxim de avalanșă și cel mai mare strat de zăpadă din județul Sibiu, de 2,28 metri, potrivit meteorologilor.

zapada la balea lac 1

Atât în județul Sibiu, cât și în județul Argeș, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul de avalanșă este maxim, de gradul cinci. Sub 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este mai mic, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

„Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu solicită turiștilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgărașului și să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se arată într-un comunicat de presă al Salvamont Sibiu.

Accesul la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, se poate face cu telecabina, contra sumei de 60 de lei de persoană, pentru un drum dus — întors. Potrivit comunicatului, turiștii sunt sfătuiți să nu urce de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac pe schiuri.

Solicităm turiștilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condițiile impuse de perioada în care riscul de avalanșă rămâne ridicat. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugați să solicite informații și să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipați specific perioadei de iarnă, dar și cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanșă)”, susțin salvamontiștii sibieni.

Aceștia au mai precizat că traseele turistice superioare cabanelor din munții Făgărașului sunt închise.

Sâmbăta trecută, în urma unei avalanșe produse în Masivul Retezat, doi copii au murit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri