Video Bacul care face legătura cu Bulgaria a fost oprit pentru că risca să rămână împotmolit în nisip din cauza nivelului scăzut al Dunării

Data publicării:
dunarea cu nivel scazut
Bacul care făcea legătura între România și Bulgaria, pe la Bechet, a fost oprit la mal din cauza secetei. Foto: Captură Digi24

Bacul care făcea legătura între România și Bulgaria, pe la Bechet, a fost oprit la mal din cauza secetei. Debitul Dunării este de numai 1.950 de metri cubi pe secundă, cu peste 200 de metri cubi mai mic decât ar avea nevoie nava pentru a putea asigura transferul. Acum șoferii care voiau să treacă granița pe acolo sunt nevoiți să facă un ocol de până la 100 de kilometri numai pe teritoriul României.

Muncitorii lucrează zi-lumină pe Dunăre, în dreptul localității Bechet. Debitul fluviului în această zonă a scăzut sub 2 mii de metri cubi pe secundă. Iar pe fundul apei au apărut dune de nisip. Pentru că risca să rămână împotmolit, bacul care asigura transferul de pe malul românesc pe cel bulgăresc al Dunării a fost oprit.

Elena Alexandru - jurnalist Digi24: În aceste momente utilajele încearcă să adâncească albia Dunării pentru ca feribotul să poată ajunge și pe malul românesc

În mod normal, cu bacul din Bechet treceau zilnic aproximatiov 300 de tir-uri și zeci de autoturisme. Pentru a putea face transferul în siguranță, debitul Dunării trebuie să fie, însă, de cel puțin 2.200 de mc pe secundă.

Adrian Glăvan - primarul din Bechet: E clar că în zilele următoare nu vom avea modificări. Din ce se arată, nefiind ploi, fiind nevoie de apă foarte multă și la porțile de fier...

Localnicii din Bechet susțin că nu au mai văzut niciodată Dunărea atât de mică.

- Niciodată așa ceva nu am mai văzut. Niciodată! ..așa ceva nu s-a pomenit

- A mai secat dar puțin așa, nu ca acum.

- Ca anul ăsta, nu. Nu a fost niciodată ca anul ăsta secată rău!

Acum, toți șoferii care ar fi trebuit să treacă granița pe la Bechet sunt redirecționați către Turnu Mădurele sau Calafat, vămi aflate la 80, respectiv 100 de kilometri depărtare.

Giulia Băzăvan - purtător de cuvânt al Politției de Frontieră Dolj: Participanții la trafic aflați pe sensul de ieșire din România au fost informați despre această situație fiind îndrumați către punctele de trecere adiacente de la granița cu Bulgaria.

Bacul din Bechet a mai fost oprit în urmă cu 5 ani, tot din cauza nivelului scăzut al Dunării. Atunci, însă, blocajul a durat mai puțin de o săptămână. Acum, previziunile nu sunt deloc optimiste. Specialiștii au anunțat că și luna viitoare va fi la fel de secetoasă ca iulie, iar cotele Dunării vor continua să scadă.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri