Baia Mare intră în scenariul roșu. În alte trei localități din Maramureș rata infectărilor a depășit 3 la mie

Data actualizării: Data publicării:
politie patruland noaptea pe strazile din baia mare
Baia Mare și alte trei localități din județul Maramureș trec în scenariu roșu Foto: Facebook Prefectura Maramureș

Municipiul Baia Mare intră în scenariul roșu. În oraș, rata infectărilor a depășit trei cazuri la mia de locuitori. La fel se întâmplă și cu alte trei localități din județul Maramureș.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Dan Bucă, a precizat la Digi24 că este vorba despre localitățile Băsești, Cicârlău și Săcălășeni. 

În toate aceste localități se instituie măsurile specifice scenariului roșu:

  • este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
  • sunt interzise organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă. Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în sistem take-away și catering;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;
  • se suspendă temporar desfășurarea cursurilor de învățământ preuniversitar de stat și private „față în față”. Acestea se vor desfășura exclusiv în sistem online.

Creșele din Baia Mare rămân deschise.

Universitățile din Baia Mare vor fi informate despre depășirea ratei de incidență peste limita de alertă pentru luarea măsurilor legale de desfășurare a cursurilor universitare online. Se permite, însă, profesorilor/elevilor/studenților străini (altă naționalitate), cazarea în internate/cămine studențești, cu asigurarea și respectarea măsurilor stabilite pentru prevenirea, limitarea și combaterea pandemiei COVID-19.

Baia Mare se alătură astfel altor orașe reședință de județ aflată în scenariul roșu: Alba Iulia, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgoviște, cărora li se adaugă București.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat săptămâna trecută la Digi24 că 22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori. 

Localități din Maramureș unde este obligatorie purtarea măștii în spații deschise aglomerate

Pe de altă parte, peste 20 de localități din județul Maramureș sunt în scenariul galben, adică au o rată de incidență a îmbolnăvirilor care a trecut de 1,5, dar nu a ajuns la 3. Și pentru aceste localități au fost luate măsuri speciale.

Potrivit unui comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii, în următoarele localități: Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți.

Aceste localități au rata de incidență a îmbolnăvirilor mai mare de 1,5 la mia de locuitori, dar totuși sub 3 la mia de locuitori.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din unitățile administrativ-teritoriale Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00.

Se permite în unitățile administrativ-teritoriale Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă în unitățile administrativ-teritoriale Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri