Video Bancul lui CTP, despre ridicarea restricțiilor pe 15 mai: După ce scoatem toate orătăniile din casă o să constatăm ce fericiți suntem

Data publicării:
ctp-cap-limpede-mai-2020

După vor fi eliminate unele restricții în dat de 15 mai, o să apreciem mai mult ce aveam înainte de pandemie, este de părere Cristian Tudor Popescu. Gazetarul spune, în platoul Digi24, la emisiunea Cap Limpede, că riscul asumat până acum doar de unele categorii, precum medicii polițiștii și casierii din supermarket, va trebui să fie asumat de toată populația României, după 15 mai. 

Claudiu Pândaru: Ce se schimbă în mintea omului care acum două săptămâni era îngrijorat, purta mască, și acum o lasă în mașină?

Cristian Tudor Popescu: Păi ce să se schimbe... Hai să vă spun, mai degrabă, ce-o să fie pe 15 mai. Că nu își asumă, văd, domnii politicieni, nu își asumă să o spună de-a dreptul. Pe 15 mai o să fie ca în bancul cu evreul și capra: „Un evreu sărac se duce la rabin și îi spune «Rabi, eu nu mai pot. N-am de niciunele, am o casă prăpădită, o colibă mică, copii mulți, sunt sărac, vai de capul meu. Ce să fac, Rabi? Viața pentru mine nu mai are niciun rost. E groaznic!». Rabinul zice «Dom’le, bagă găinile în casă». Avea câteva găini. Mai stă puțin se duce iar, tot așa. «Sunt disperat, nu mai pot. Bagă și câinele!» După care se completează, în urma vizitelor repetate la rabin ca să se plângă îi spune să bage și două pisici și capra. Tot în casă. După toate astea, vine evreul la rabin finalmente: «Eu mă duc să mă sinucid. Nu mai pot. E înspăimântător». La care rabinul spune «Du-te și scoate capra și vei afla ce înseamnă fericirea». Aceasta este metoda retroactiv-graduală cu care se vor relaxa restricțiile de 1 mai: o să se scoată capra și o să vedem ce fericiți suntem fără capră. Iar după ce scoatem toate orătănile din casă și jivinele o să constatăm că, totuși, viața putea fi trăită înainte să le bagi pe toate în casă.

O să apreciem mai mult ce aveam înainte de pandemie.

După părerea mea trebuie ca acum să ne asumăm, într-adevăr, cu toții, riscul. Până acum, riscul maxim și l-au asumat medicii, asistentele, personalul sanitar, polițiștii, casierele de supermarket, astea sunt categoriile care au intrat în direct contact cu posibilii infectați. Au riscat. Acum, după părerea mea, nu avem altă cale decât să riscăm și noi, toți ceilalți, civilii. Cu grijă și responsabilitate, bineînțeles, dar nu se mai poate merge cu izolarea, cu această carantină. Nu se mai poate merge cu a nu munci. E clar că trebuie reluată activitatea economică dar respectându-se aceste reguli. Dacă ele se respectă, în mod conștient, să nu mai fie nevoie de poliție și armată ca să le respecți, atunci putem trăi cu virusul, mai departe, trebuie să ne asumăm acest risc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri