Bani de la Guvern pentru repararea rețelei de termoficare a Bucureștiului

Data publicării:
Șantier în București de înlocuire a conductelor din rețeaua de termoficare
Șantier în București de înlocuire a conductelor din rețeaua de termoficare Foto: captură video

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la învestirea lui Nicușor Dan ca primar general al Capitalei, că în şedinţa de guvern de miercuri seara s-a adoptat un memorandum pentru reabilitarea a 106 kilometri „de reţea primară” din sistemul de termoficare a Capitalei. El a admis că ar mai fi „o singură chestiune de rezovat”, și anume dacă nu cumva reprezintă ajutor de stat, ceea ce ar contraveni legislației europene, dar a dat asigurări că este un contract ce poate fi semnat și care va demara.

„Pot să vă spun cu siguranţă că Primăria Capitalei şi primarul ales al Municipiului Bucureşti va avea bucuria să semneze contractul de finaţare pentru reabilitare a 106 km de reţea primară din cele 946 de km, un contract în valoare de 278 de milioane de euro, un contract în care, sigur, mai avem o singură chestiune de rezolvat, privitor la chestiunea ajutorului de stat, dar este un contract care poate fi semnat şi care va demara, iar evident că are ca rezultat reducerea pierderilor, reducerea pierderilor estimate cu 6%, de la 28,6 la 22,7”, a detaliat Ludovic Orban.

„Prezenţa mea aici este şi o garanţie a faptului că în calitate de premier voi sprijini toate proiectele iniţiate de primarul general ales, Nicuşor Dan. Şi mai mult decât atât, vom duce la bun sfârşit proiecte care ţin de zona guvernamentală, dar care de fapt generează beneficii pentru Bucureşti”, a spus premierul la ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan. 

Pe de altă parte, șeful executivului a spus că așteaptă „un audit serios” la Primăria Capitalei, pentru că datele pe care le are arată că situaţia financiară a Bucureştiului este foarte proastă. „Vă invit, domnule primar general, să spuneţi adevărul despre ce găsiţi şi în acelaşi timp vă garantez că veţi găsi o mână de ajutor în Guvernul pe care îl conduc. Mulţumesc, spor la treabă şi sunt convins că din acest moment toată lumea trage pentru Bucureşti!” - și-a încheiat Ludovic Orban mesajul rostit la învestirea lui Nicușor Dan.

La rândul său, noul primar al Bucureștiului a menționat că Bucureștiul trece în prezent prin trei mari crize, iar termoficarea este una dintre ele, alături de criza sanitară și cea financiară.

Marți seară, la Digi24, Nicușor Dan promitea că toți bucureștenii vor avea apă caldă și căldură, dar avertiza că până în primăvară, vor fi sute de avarii în rețeaua de distribuție. Tocmai de aceea, el a explicat că eforturile și mobilizarea se vor concentra pe pregătirea unor echipe suplimentare de intervenție, pe asigurarea materialelor pentru reparații și a promis că va exista o comunicare bună a companiei de termoficare cu bucureștenii atunci când aceștia reclamă avarii.

Citiți și:  Reportaj. Viața fără apă caldă în București: „Ne e frică să ne spălăm cu apa asta rece, că sunt caloriferele reci. Nu se poate!”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri