Băsescu: Nu cred că pe teritoriul României trebuie să fie şi arsenal nuclear

Data publicării:
traian basescu PG 01 INQ Octav Ganea 1

Traian Băsescu a afirmat, marţi, la Izvoru Mureşului, răspunzând unei întrebări privind informaţii despre o posibilă intenţie a SUA de a-şi muta arsenalul nuclear de la baza aeriană de la Incirlik, că România nu trebuie să devină un teritoriu pe care să fie şi un arsenal nuclear.

traian basescu PG 01 INQ Octav Ganea 1

"În ceea ce mă priveşte, cred că România a făcut suficient pentru alianţa NATO şi pentru relaţia bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie şi un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanţa noastră din punct de vedere al importanţei în interiorul NATO, atâta timp cât relevanţa ne este garantată de existenţa scutului antirachetă”, a spus fostul preşedinte Traian Băsescu, potrivit news.ro.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP) consideră că Statele Unite ale Amercii şi Turcia vor găsi formula să menţină la Incirlik facilităţile nucleare care există în momentul de faţă, şi nu crede că "Turcia va ajunge să se îmbrăţişeze cu Rusia”.

"Este doar o manevră tactică, după părerea mea, a lui Erdogan. Într-un moment în care toată lumea îi cerea să respecte drepturile omului, s-a dus şi el în braţele unuia care nu îi cerea aşa ceva. Putin e mai generos cu aceste exigenţe, însă interesele Turciei sunt ombilical legate de Occident. Turcia nu s-a dezvoltat cu bani din Federaţia Rusă şi dezvoltarea Turciei, atât militar, prin transfer de tehnologie americană, cât şi economică, s-a făcut în relaţie cu Occidentul. Cred că este doar o supărare de moment, o enervare a preşedintelui Erdogan, care o să-i treacă şi când va realiza cel mai bine care sunt plusurile şi minusurile va constata că relaţia cu Occidentul rămâne soluţia temeinică pentru un popor de 80 de milioane, o ţară de 75 la 85 de milioane de locuitori”, a explicat Traian Băsescu.

Băsescu nu crede într-o "îmbrăţişare definitivă între Ankara şi Moscova”, pe de o parte pentru că abordările lui Putin şi Erdogan legate de războiul din Siria sunt diferite, iar pe de altă parte pentru că securitatea Turciei este garantată de alianţele occidentale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri