BBC: Urșii înfometați au invadat un oraș din România

Data actualizării: Data publicării:
urs

Problema urșilor gunoieri care au început să coboare de pe munte până în orașele din județele Brașov, Harghita sau Prahova a ajuns și în presa britanică. BBC News dedică un material video urșilor bruni care i-au adus în pragul disperării pe localnici. Oricâte măsuri de precauție și-ar lua, oamenii au început să se trezească și că le intră ursul în casă.

În România se află 60% din populația de urși bruni din Europa. Însă defrișările masive au împins animalele la poalele munților și în localități, unde încearcă să găsească mâncare. Animelele au fost poreclite „urși gunoieri” tocmai pentru că sursele lor preferate de mâncare sunt acum tomberoanele din orașe.

În zona cartierului Răcădău din Brașov, tomberoanele sunt o ispită pentru urșii obişnuiţi cu mâncarea aruncată de oameni la gunoi. Animalele coboară de ani de zile la containerele care sunt amplasate chiar la marginea pădurii. Aseară au venit un doi adulţi şi un pui.

Și în stațiunile de pe Valea Prahovei oamenii trebuie să aibă grijă să nu lase resturi de mâncare pe afară, mai ales pe timpul nopții. Mai nou, animalele au început să le intre și în case. „Peste Olt au intrat și la o femeie mai în vârstă, de unde au mâncat clătitele de pe masă. Da' n-avea treabă cu doamna. A intrat, a mâncat clătitele, a ieșit”, povestește un localnic.

În Brașov, zeci de localnici au protestat față de lipsa de acțiune a autorităților, care au eșuat să vină cu un plan pentru a-i scăpa pe oameni de urși, însă fără să le facă rău animalelor. Majoritatea urșilor nu sunt violenți, dacă nu sunt provocați, însă pericolul poate apărea oricând, susțin specialiștii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri