BEC susține că legislația nu permite acreditarea de observatori independenți la renumărarea voturilor. Cine poate participa

Data actualizării: Data publicării:
Secție de votare, Foto: Inquam Photos : George Călin
Secție de votare. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Inquam Photos/George Călin

Biroul Electoral Central a transmis cine poate participa la renumărarea voturilor și a adăugat că legislația nu perrmite acreditarea de observatori independenți. „Pentru a extinde acest cadru de observare ar fi necesare modificări legislative”, respectiv a Legii 370/2004, mai spune BEC.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”, arată comunicatul de presă al BEC.

În acest context, BEC reamintește că birourile electorale ale secţiilor de votare şi-au încetat activitatea, operaţiunile de renumărare fiind derulate de birourile ierarhic superioare acestora, „în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

„Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (2) ultima teză din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024, aprobat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 1/H/13.09.2024 şi modificat prin Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 5H/09.11.2024, după încetarea activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, atribuţiile acestora sunt aduse la îndeplinire de biroul electoral ierarhic superior”, mai arată sursa citată.

BEC: renumărarea dispusă de CCR vine după cererea de anulare depusă la Curte

Biroul Electoral Central mai afirmă că renumărarea dispusă de Curtea Constituţională la data de 28 noiembrie a.c. este realizată în conformitate cu Decizia BEC nr. 205D/28.11.2024, ca urmare a cererii de anulare a alegerilor înregistrată pe rolul instanţei de contencios constituţional, şi nu în proceduri reglementate de legislaţia electorală ca operaţiuni ale birourilor electorale ale secţiilor de votare sau ca operaţiuni de stabilire a rezultatelor alegerilor.

BEC subliniază că legislația menționează expres „categoriile de persoane care pot asista în ziua votării la operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare, printre acestea numărându-se persoanele acreditate, respectiv observatori interni, desemnaţi de către asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine”, potrivit „dispoziţiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi dispoziţiilor art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare”.

CCR a solicitat Biroului Electoral Central, într-o decizie fără precedent, să renumere toate voturile de la primul tur de scrutin al prezidențialelor. Astfel, BEC a stabilit, joi seara, cum va fi făcută renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal. Până la 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie.

Pe 29 noiembrie ar trebui să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar trebui să aibă loc pe 8 decembrie.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat, într-o intervenție la Radio România Actualități (RRA), că, în eventualitatea în care Curtea Constituțională va decide anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, românii vor fi chemați din nou la urne, pentru primul tur al alegerilor, în data de 15 decembrie, urmând ca al doilea tur să fie organizat pe 29 decembrie.

Șeful AEP a mai anunțat că unele județe vor termina chiar astăzi renumărarea voturilor cerută de CCR.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care trăiește sub pământ de 4 ani a muncit 40 de ani la stat. Are 14 copii, 7 pisici și un câine în...
Digi FM
Helmut Duckadam, intervenție la Digi Sport, cu câteva zile înainte să moară. Fusese operat acum câteva luni...
Pro FM
CRBL continuă seria intervențiilor estetice. Artistul are în plan să se transforme total: „Am făcut prima...
Film Now
Fiica lui Paul Walker, mesaj emoționant la 11 ani de la moartea actorului: „Îmi lipsești în fiecare zi!” Ce...
Adevarul
Chestor al MAI, dialog șocant cu doi solicitanți de vize de flotant: „Sunt polițist, la dracu, vă rup...
Newsweek
Casa de Pensii pune la cheltuieli mai mari pe acești pensionari din 1 ianuarie. Pe ce se duc banii?
Digi FM
Dorința neîmplinită a lui Helmut Duckadam. S-a stins din viață cu un mare regret în suflet
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Planta pe care nu trebuie să o mănânce niciodată câinele tău. Toți o avem în gospodării și e foarte toxică...
Film Now
Dolph Lundgren, fotografiat alături de soție, în timpul unei discuții tensionate. Actorul a dezvăluit recent...
UTV
Megan Fox a intors toate privirile intr-o rochie transparenta, cu burtica la vedere. Actrita este insarcinata...