Exclusiv Ben Hodges: Rusia știe că dacă ajunge în Moldova, riscul unei probleme cu România, deci cu tot NATO, ar fi devastator

Data actualizării: Data publicării:
hodges face declaratii
Generalul (r) Ben Hodges a fost comandant al trupelor americane în Europa între 2014 și 2018 Foto: Profimedia Images

Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa a vorbit joi seara, la Digi24, de situația actuală a Republicii Moldova. „Cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia”, a spus Hodges. „Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova” (în discursul de la Varșovia – n.red.), a mai adăugat Hodges.

Ben Hodges: Sunt sigur că (rușilor - n. red.) le-ar plăcea să facă ceva la Chișinău. Dacă nu ar fi opriți, dacă ar fi avut succes împotriva Ucrainei, sunt sigur că ar vrea să cucerească și Moldova. Sunt sigur că ar vrea să ia și Georgia. Belarus este și el în „meniu”. Este parte a eforturilor Rusiei. Dar cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia.

România a făcut o treabă foarte bună să fie în stare de alertă, să fie atentă. Statul Major General al României s-a pregătit foarte bine.

Nu am desconsiderat niciodată, dar cred că este puțin probabil ca Rusia să încerce ceva. Nu este niciun avantaj, sunt doar dezavantaje.

Trebuie să spun că sunt foarte mândru de președintele meu (Joe Biden – n.red.) care a venit până la Kiev, în primul rând.

Citiți și:

Gen. Ben Hodges: Ofensiva rusă la Bahmut este un proiect personal al lui Prigojin. El este în competiție cu Șoigu iar Putin știe asta

Ben Hodges: În următoarele 3 luni, ucrainenii trebuie să se mobilizeze pentru a izola Crimeea, abia apoi se pot ocupa de Donbas

Ce mesaj a fost acest lucru pentru Kremlin! Că la aproape un an de la începutul „operațiunii militare speciale”, președintele SUA a putut să meargă pe stradă, în miezul zilei, la Kiev. Sigur a fost o mare dezamăgire pentru președintele Rusiei.

Iar a doua zi este la Varșovia, și, bineînțeles, vorbește cu toți omologii săi.

Ca președintele Statelor Unite să vorbească de Moldova, într-un discurs prezidențial, indiferent de președinte, chiar și președintele României, cuvintele sunt alese în mod special... Sunt multe lucruri de spus.

Faptul că președintele Statelor Unite ale Americii a vrut să arate importanța Moldovei, și să arate respect pentru Moldova, a fost un lucru foarte, foarte important.

Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american a vorbit despre Moldova.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri