Berceanu: Europa e la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri, România e o țintă. În UE neutralizarea lor costă 500 dolari, la noi - 50

Data actualizării: Data publicării:
Containere cu deșeuri din Germania descoperite în Portul Constanța
Containere cu deșeuri din Germania, în Portul Constanța FOTO: Poliția de Frontieră

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat la Digi24 că Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate și că România e una din ținte pentru câștigul financiar imediat. Neutralizarea deșeurilor costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi dacă gunoaiele ajung la o groapă de gunoi costă 50 de euro.

"În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În față sunt produse second-hand și în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea.

Se fac și sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noștri din alte țări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacții, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns", a spus șeful Gărzii de Mediu.

El a explicat cum a ajuns România o țintă pentru deșeurile din Europa: "Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate. Instalațiile din Europa sunt suprasolicitate. România e una din țintă. Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei.

E o oportunitate economică, un câștig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi dacă aceste deșeuri ajung pe o groapă de gunoi costă 20 - 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut granița.

Citește și: Șeful Gărzii de Mediu: „Poluarea face mai multe victime decât COVID-ul”. Octavian Berceanu cere adoptarea unei strategii în CSAT

Importăm niște deșeuri periculoase sau greu de neutralizat, dar în același timp producem deșeuri la scară industrială greu de neutralizat, atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetățeanului, dublată de primării, deșeurile periculoase produse de noi ajung aiurea.

Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani".

Citește și: Șeful gărzii de mediu, despre bombele ecologice din Prahova: Este noaptea minții. Autoritățile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi

Șeful Gărzii de Mediu: Structurile de crimă organizată funcționează în România. Curajul le e dat de corupția sistemică evidentă

Octavian Berceanu a spus că există o presiune la graniță pentru importurile de deșeuri, iar presiunea este încurajată de corupția din România.

"Există un curaj dat de o corupție sistemică evidență în România. Sunt rapoarte care ne spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcționat și încă funcționează bine pe teritoriul României și sunt o punte pentru importurile ilegale de deșeuri. Asta facem acum: neutralizăm aceste structuri de crimă organizată, ca această punte să fie dizolvată.

Am schimbat tactica: facem controale cu comisari dintr-un județ în alt județ și eficiența e bună. Avem nevoie de un sprijin de la autorități - date despre acele firme, să vedem ce se întâmplă în teren, dotări.

Deja ministerul ne dotează cu aparatură. Dacă vorbim de salarizare, un debutant la Garda de Mediu câștigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde înghețată. În condițiile astea rămânem fără oameni", a afirmat Octavian Berceanu.
 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri