Video Berceanu: O groapă de gunoi ilegală funcționează în Parcul Natural Bucegi cu acordul primăriei. Primar: E o problemă total falsă

Data publicării:
Saci de gunoi și nămol
Șeful gărzii de mediu spune că a descoperit o groapă de gunoi ilegală chiar într-o zonă turistică din Sinaia. Foto: Facebook/@OctavianBerceanuUSR

Octavian Berceanu, comisarul-șef al gărzii de mediu, a spus, la Digi24, că a descoperit o groapă ilegală de gunoi în Sinaia, chiar într-o zonă turistică importantă, în Parcul Natural Bucegi. Berceanu susține că groapa de gunoi funcționează cu acordul primăriei, lucru care i-a fost spus de cei care depozitau gunoiul cu o mașină în zonă. Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, susține că „este o problemă total falsă”, că „nu există nicio groapă de gunoi în Sinaia” și îl acuză pe șeful gărzii de mediu că „încearcă să-și facă imagine”.

Cosmin Prelipceanu: Imagini pe care le avem de la dumneavoastră, filmate chiar de dumeavoastră, astăzi, la Sinaia. Ați descoperit o groapă de gunoi, unde?

Octavian Berceanu: Într-o zonă chiar circulată, lângă o zonă turistică, între un restaurant celebru și drumul de acces către Cota 1400. Vorbim de o carieră care se găsește abandonată, care este în Parcul Natural Bucegi și care a fost folosită de primărie pentru depozitarea deșeurilor. Mai nou, o parte din deșeurile depozitate în anii anteriori sunt folosite pentru a genera fundații în dezvoltări imobiliare, ceea ce e și mai crunt. Am filmat niște oameni care duceau deșeuri cu nonșalanță, deșeuri din construcții de infrastructură, construcții care erau puse în practică în baza unui contract întocmit cu primăria și la dispoziția primăriei.

Cosmin Prelipceanu: E un moment foarte interesant când sunteți, practic, lângă oamenii ăștia cu basculanta și ei nu au nicio problemă, nici nu se ascund, e o operațiune normală.

Octavian Berceanu: Absolut nicio problemă, primarul le-a oferit această oportunitate de a duce deșeurile într-un spațiu care este parc natural, care este neamenajat, impropriu, care nu are niciun fel de aviz și care constituie infracțiune prin ce se întâmplă acolo. O parte din aceste gunoaie deveneau fundație pentru un dezvoltator imobiliar. Este noaptea minții ce se poate întâmpla acolo.

Tot astăzi, până să ajungem în acest punct, am avut o ploaie destul de puternică în partea superioară a abruptului și o parte din aceste gunoaie ajung iarăși în oraș, duse de ape. Circulația pe zona Sinaia a fost blocată din acest motiv. Am stat aproapte o oră blocați în circulație pentru că șuvoaiele de apă au dus pământ, nămol și gunoaie din aceste depozite ad-hoc în șosea, acolo unde circulam.

Văd foarte multă iresponsabilitate în modul de acțiune al primarilor. Nu știu ce se întâmplă, cum au fost învățați până acum, poate garda nu i-a deranjat, poate celelalte autorități ale statului nu i-au deranjat până acum și le-au oferit această perspectivă din zona gri sau neagră a ilegalității și au transformat locuri frumoase în gropi de gunoi.

Cosmin Prelipceanu: Cum ați ajuns la groapa asta, mergând pur și simplu după respectivul camion?

Octavian Berceanu: Le mulțumesc celor care comentează pe postările de Facebook, de exemplu, așa am aflat de această groapă. Niște oameni au spus, pentru că tocmai postasem că am avut o descindere pe un versant unde aveam o exploatare forestieră, să vedem dacă a fost atinsă aria de protejare a pădurii, și ne-au spus să trecem și pe la această groapă.

Ne-am dus, era o groapă mai mică astupată cu pământ și deșeuri din construcții, dar pe lângă noi a trecut un camion cu deșeuri care mergea în pădure. Drept pentru care ne-am luat după el și am descoperit această carieră. Le mulțumim cetățenilor care ne sesizează. 

Cosmin Prelipceanu: Și-au dat seama că sunteți de la Garda de Mediu, până la urmă?

Octavian Berceanu: Da, ne-am legitimat, nu au avut nicio problemă - „domnul primar ne-a dat deschiderea să depozităm ilegal aici”.

Cosmin Prelipceanu: Erau trimiși de la primărie? Erau de la un șantier al primăriei?

Octavian Berceanu: Da, de la un șantier unde cel care efectua lucrările respective de infrastructură din Sinaia avea învoire de la primar să depoziteze ilegal în acea zonă după cum e și în înregistrări.

Vorbim de o sesizare penală, probabil, nu vreau să mă pronunț. Vor fi comisarii care vor analiza acest caz. Poate sunt și alte instituții abilitate să analizeze unde mai pleacă deșeurile de-acolo, care, v-am spus, merg în zona de investiții imobiliare, se umplu goluri de pământ cu aceste deșeuri pe care se construiesc vile. Alți oameni, care nu știu ce au sub vilă, dau foarte mulți bani să le cumpere.

Nu este de ajuns să închizi groapa, trebuie să faci lucrările de salubrizare, să transporți gunoiul de acolo, să îl duci, să îl depozitezi, să îl sortezi dacă se poate sorta și să îl depozitezi într-un depozit conform. Prahova are astfel de depozite conforme și materialul poate fi folosit ca material inert pentru a acoperi părțile acelea care încă transpiră mirosul de gunoi de la diferite gropi de gunoi din Prahova.

Între timp, la discuție s-a alăturat și primarul din Sinaia, Vlad Oprea, care susține că nu „există nicio groapă ilegală” în Sinaia și care l-a acuzat pe șeful gărzii de mediu că încearcă să „își facă imagine”.

Vlad Oprea, primarul municipiului Sinaia: Habar nu am despre ce e vorba. Nu există nicio groapă ilegală în Sinaia sau o groapă care să fie aprobată de primărie în acest sens. Gunoiul se ridică de o firmă specializată, aprobată de primărie. Dacă acest domn, care înțeleg că e șeful gărzii de mediu a oprit o astfel de mașină, de ce nu a oprit-o, de ce nu i-a dat amendă să continue mai departe ancheta. Fiecare poate să spună ce dorește.

E normal să fie oprit, să îl amendeze pe șoferul respectiv și să verifice cine a depozitat acolo gunoaiele respective. În niciun caz primăria nu aprobă așa ceva. Noi încă de la autorizație de construire îi obligăm pe cei care construiesc să aibă contract cu operatorul autorizat care poate să ridice gunoiul. 

Habar nu am unde este acest loc. Primăria nu a autorizat așa ceva. Poate foarte bine garda de mediu să ne sesizeze unde e problema respectivă și vom face verificări să vedem al cui este terenul cine, dacă duce dacă duce acolo gunoaie. E normal să facem aceste lucruri, domnul de la garda de mediu nici măcar nu ne-a spus. Putea foarte bine să ne sesizeze, avem inspector la mediu, putea să verifice acest lucru.

Octavian Berceanu: La locul respectiv găsim deșeuri de bitum, care provine din lucrările de asfaltare din oraș, oamenii nu au în curte bitum de 10-15 cm grosime. Înregistrările pe care le-am făcut confirmă – sunt spusele oamenilor care au lucrări în Sinaia și care spun că sunt trimiși acolo de primar.

Vlad Oprea, primarul municipiului Sinaia: Am văzut că dumneavoastră sunteți specialist în filmări și înregistrări și în făcut imagine la televizor. Cel mai corect ar fi fost să sesizați primăria și verificam dacă era un constructor. Da, avem și constructori care lucrează pe lucrările publice, dacă depune acolo nu are cu siguranță autorizație din partea noastră. Dar dumneavoastră nu doriți să rezolvați nicio problemă legată de mediu ci doar să faceți scandal.

Octavian Berceanu: Domnule primar, acea groapă ilegală nu este la mine în parohie, este la dumneavoastră, în Sinaia. În zona pe care o conduceți. Lucrările sunt pe teritoriul orașului dumneavoastră, îmi pare rău.

Vlad Oprea, primarul municipiului Sinaia: Încercați să duceți discuția într-o direcție total greșită. Dacă ați constatat că este o groapă așa-zis ilegală trebuia să ne sesizați. Verificam și vedeam ce se întâmplă. Nu ați făcut acest lucru, ați preferat să filmați și să veniți să prezentați la televizor pentru a vă face imagine. Rolul dumneavoastră ca șef al gărzii de mediu este de a lua măsuri, nu de a face filme, că nu sunteți regizor de filme.

Toată lumea vrea să știe ce-i cu locul acesta, cu siguranță, nu avem așa ceva, nicio groapă de gunoi în Sinaia, este o problemă total falsă.

Aștept o sesizare în scris de la garda de mediu. Nu stau să urmăresc emisiuni la televizor ca să intuiesc unde e groapa respectivă, să ne facă sesizarea în scris, să ne spună zona pentru că orașul Sinaia este mare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri