Biserică înaltă cât un bloc cu 20 de etaje, în Neamț

Data actualizării: Data publicării:
biserica kitsch neamt

Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place, dar, dacă ne luăm după arhitecţi, nu este cazul unei biserici din Neamţ, înaltă cât un bloc cu 20 de etaje. Are un amestec de stiluri cu rezultat kitschos, spun specialiştii. Cine a coordonat proiectul nu se ruşinează: spune că a avut aprobarea mai-marilor Ortodoxiei. Localnicii din banii cărora s-a ridicat lăcaşul sunt însă încântaţi, şi nu le dă de gândit faptul că acolo s-a turnat un film de groază.

Are 51 de metri înălțime, e construită din cărămidă cu enoriașii din comună”, spune Constantin Pârvu, coordonator lucrări biserică.

14 ani s-a lucrat la Biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Podoleni, județul Neamț, care a apărut în filmul de groază „Strigoi”. Turla are douăsprezece coloane, după numărul Sfinților Apostoli. Cele două turnulețe gemene cu ferestruici în diagonală și brâul sub formă de balcon care împrejmuiește clopotnița fac din biserică un unicat.

Construcția lăcașului de cult a costat 120 de mii de lei, bani donați de enoriași. Turnul principal al bisericii are o înălțime comparabilă cu un bloc de 16 etaje, iar partea superioară îmbină mai multe stiluri arhitectonice.

Îmbinare deloc fericită, spun specialiştii.

De la streaşină în sus cineva şi-a bătut joc. Sunt colaje din arhitectura muntenească, la Curtea de Argeş, o clopotniţă foarte înaltă cum vedem, de fapt, la bisericile neoclasice din Ucraina”, spune Dragoş Ciolacu, arhitect.

O chestie extrem de chicioasă și de neplăcută este această copertină din lemn, vopsită cu gri care este pur și simplu anormal așezată din toate punctele de vedere, ea pare și o lipitură”, spune Viorel Blănaru, arhitect.

Localnicii văd însă cu alţi ochi biserica:

O biserică frumoasă! E ca un fel de catedrală, mănăstire aproape, frumoasă, frumoasă biserică”.

Mai mult, se pare că cei care au aprobat proiectul nu au avut nimic de obiectat.

„Înalt mitropolitul Daniel era atunci, acum e patriarhul României, la el am fost cu cineva și el mi-a dat aprobarea”, afirmă Constantin Pârvu, coordonator lucrări biserică.

„Nu ne-am dorit să fie așa de mare, dar Dumnezeu a rânduit să fie mare pentru că lumea se înmulțește”, spune o femeie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri