Blestemul de Frăsinei va avea un monument, iar femeile vor fi trimise să se roage la altă mănăstire. O dată pe lună

Data actualizării: Data publicării:
legatura cu blestem de la frasinei
Mitropolia Olteniei va ridica un monument pe locul în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei. Foto: Facebook

Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, care a blestemat preoţii şi credincioşii care merg să se roage la o biserică ce aparţine de mănăstirea Frăsinei, din Vâlcea, declanșând un mare scandal în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, anunță că va ridica un monument. Acesta va fi așezat pe locul în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei, se arată într-un comunicat transmis de Mitropolia Olteniei și citat de Agerpres.

Patriarhia a considerat că decizia e corectă, dar nu a fost de acord cu limbajul și blestemele lansate de ÎPS Irineu.

Acum, Mitropolia Olteniei anunță că va ridica un monument ce va fi amplasat lângă altarul bisericii de jos construită, potrivit Mitropoliei Olteniei, în perioada comunistă, "din neascultare şi încălcarea blestemului Sfântului Calinic".

"Această lucrare de dimensiune monumentală va fi executată şi aşezată în locul în care Sfântul Ierarh Calinic a oprit intrarea părţii femeieşti pentru a nu fi sminteală vieţuitorilor Sf Mănăstiri Frăsinei. Astfel, liniştea care se va coborî asupra acestei Sfinte Ctitorii (...) ascultarea, sărăcia şi castitatea (voturile monahale) să dăinuiască în trupurile şi sufletele celor care au fost chemaţi să aleagă în această viaţă pământească iubirea în Hristos, Mântuitorul nostru Cel viu şi veşnic!", a transmis Mitropolia Olteniei.

Potrivit documentului, monahilor de la Mănăstirea Frăsinei nu vor mai părăsi lăcașul decât cu binecuvântare și nu au voie să coboare şi să participe la slujbe în biserica de jos ”împlinind fără tulburare toată rânduiala călugărească în incinta cinstitului aşezământ şi nu în alte locuri din afara mănăstirii”, se arată în documentul Mitropoliei Olteniei.

Femeile credincioase sunt trrimise spre rugăciune la o altă biserică, dar numai o dată pe lună.

"Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinţii duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim Ioanichie Popescu, arhim Ioachim Popa, ierom Ilarion Dulca şi ierom Victorin Şerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum şi rugăciuni de dezlegare", a spus mitropolitul Olteniei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, în urmă cu o săptămână, că Mitropolia Olteniei a luat "o decizie bună", pentru menţinerea ordinii interioare a Mănăstirii Frăsinei din Vâlcea, prin interzicerea participării monahilor la slujbele de la biserica din apropiere, dar a criticat limbajul "excesiv arhaic", "ermetic", "sever şi anacronic" din mesajul Mitropoliei şi a subliniat că "blestemul" nu face parte din poruncile şi sfaturile evanghelice.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri