BNR este îngrijorată de Glexit

Data actualizării: Data publicării:
bnr_92235700

România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă faţă unui Glexit, a spus joi Liviu Voinea unul dintre viceguvernatorii BNR.

România trebuie să facă faţă nu doar Brexit-ului, dar şi unei tendinţe de ieşire din globalizare, aşa cum este aceasta definită în prezent, tendinţă ce poartă denumirea de Glexit, în contextul în care, peste un an şi jumătate, va deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE), a declarat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.

Ieşirea Marii Britanii din UE aduce multe schimbări cărora România trebuie să le facă faţă, dar o altă provocare este reprezentată de Glexit, consideră Voinea, informează News.ro.

”Brexitul schimbă multe lucruri, dar noi avem de înfruntat mai mult decât Brexit-ul. Noi trebuie să facem faţă unui Glexit, o ieşire din globalizare aşa cum o ştim sau cel puţin din nemulţumirile create de ea. Europa se redefineşte. Nu trebuie să o facă în competiţie cu alte naţiuni, nu trebuie să se izoleze şi nu trebuie să discrimineze în rândul membrilor săi”, a declarat Voinea.

Viceguvernatorul consideră că, atunci când există multă incertitudine pe plan extern, prima grijă este ”să ne păstrăm casa în ordine şi să menţinem sensul direcţiei”, în contextul în care, peste un an şi jumătate, România va deţine preşedinţia UE.

Totodată, Voinea a atras atenţia că, faţă de perioada de preaderare la UE, economia România este mai dezvoltată, sectorul economiei se schimbă în favorarea serviciilor şi a produselor industriale cu valoare adăugată mai mare, deficitul de cont curent este mai mic şi mai uşor de finanţat, dar acest proces de convergenţă este dezechilibrat.

”Creşterea nu este distribuită egal şi asta poate crea tensiuni, chiar şi pentru băncile centrale. Nu trebuie să subestimăm relevanţa inegalităţii (...) În timp ce PIB-ul converge încet, dar sigur spre media UE, veniturile bugetare nu. Având cele mai scăzute venituri bugetare din UE, şi chiar în scădere ca procent din PIB, de asemenea afectează nivelul investiţiilor publice date fiind constrângerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potenţialul”, a afirmat Voinea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri