Sari la conținut
News Alert

BNR va împinge miercuri dobânzile în sus

Dobânda de politică monetară a BNR are șanse maxime să crească, miercuri, în sedința Băncii Centrale, cu încă 0,25 puncte procentuale, îndemnând bancherii să majoreze, la rândul lor, dobânzile practicate.

Banca Națională a României este așteptată să livreze a doua majorare a dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale din acest an, la 2,25%, pentru a se apropia de inflația în creștere, potrivit Profit.ro.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finele anului trecut, peste estimările BNR și foarte aproape de limita superioară a țintei de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR a surprins piața și a venit cu o majorare a dobânzii cheie încă din prima ședință de politică monetară a anului, prima din ultimul deceniu. Dobânda actuală de 2% este însă în continuare sub inflația așteptată, iar bancherii se așteaptă ca BNR să vină cu încă o creștere de 0,25 puncte procentuale în ședința de politică monetară de miercuri, când instituția va aproba și noile estimări privind inflația, care cel mai probabil vor fi revizuite în sus.