Bode spune că Predoiu a fost mandatat să discute cu parlamentarii Coaliției despre pragul abuzului în serviciu înainte de vot

Data actualizării: Data publicării:
predoiu bode ciuca ID211231_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Lucian Bode a spus că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, fusese mandatat de către Coaliție să discute cu grupurile parlamentare pentru a găsi o soluție la pragul abuzului în serviciu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne și secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat, vineri seară, că liderii Coaliției au discutat „marginal” despre amendamentele la Codul Penal și Codul de Procedură Penală duminică la Vila Lac din București, „80% din timp” fiind dedicat discuțiilor despre proiectul de lege privind pensiile speciale. Acesta a afirmat că politicienii nu au vorbit atunci despre vreun prag valoric de la care este pedepsit penal abuzul în serviciu. Iar în ceea ce privește votul senatorilor PNL, PSD și UDMR în favoarea stabilirii unui prag de 250.000 de lei, liderul liberal a spus că „nu există senatori ai României care să voteze în necunoștință de cauză”. Totodată, Lucian Bode a spus că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, fusese mandatat de către Coaliție să discute cu grupurile parlamentare pentru a găsi o soluție.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Decizia CCR este foarte clară. Este nevoie de un prag rezonabil. Guvernul a adoptat proiectul de lege fără prag, tocmai pentru că ne-am gândit că Parlamentul, consultând experți din structuri asociative, vor găsi cea mai bună soluție. În Camera Deputaților, cameră decizională, am convingerea că această soluție va fi identificată. 

Eu am participat la activitatea Coaliției de duminică de la Vila Lac. 80% din timp am discutat despre amendamentele la legea privind pensiile speciale. Discuțiile legate de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, despre proiectul de lege aflat în Parlament, au fost marginale și ministrul Predoiu a fost mandatat de către Coaliție să discute cu grupurile parlamentare să găsească o soluție. 

Toate explicațiile necesare au fost date de către Cătălin Predoiu iar dacă mai sunt necesare și alte declarații sau explicații, le va da tot el”, a declarat Lucian Bode, la Parlament. 

Întrebat de ce nu și-a asumat ministrul Justiției amendamentul privind stabilirea unui prag de 250.000 de lei pentru pedepsirea cu închisoarea a abuzului în serviciu, pentru ca apoi să apară cel de 9.000 de lei, în contextul în care senatorii Coaliției, care au votat prima variantă, au spus că nu au știut ce prevede, Bode a răspuns: „Nu există că nu știm ce-am votat. În Parlamentul României, Senatul României sunt oameni responsabili și știu ce votează”. 

„Poate că era mai bine ca Guvernul să stabilească un prag. Dar atunci erau discuții «De ce nu lăsăm Legislativul, pe drept cuvânt, să vină și să stabilească ei un prag. În consecință, am încredere că în Camera Deputaților se va găsi acel prag rezonabil, astfel încât aceste discuții să nu mai aibă loc”, a mai spus secretarul general al PNL. 

Acesta a precizat că membrii Coaliției care au fost prezenți duminică la Vila Lac nu au discutat despre vreun prag la abuzul în serviciu. 

„Eu susțin ca absolut toate deciziile să fie discutate în grupul parlamentar și grupul să fie informat înainte de a vota. Este posibil ca aceste discuții să nu fi avut loc în grup dar nu există senatori ai României să voteze în necunoștință de cauză”, a explicat Bode. 

El a mai afirmat că va mai exista o decizie în BPN a PNL înainte de votul final din Camera Deputaților.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru Digi24, că la pragul de 250.000 lei pentru incriminarea abuzului în serviciu s-a ajuns pentru că nu a existat un reper. El a explicat că propunerea a fost discută în coaliție în mai multe ședinte.

Senatorul PNL Cristian Țăgârlaș, președintele comisiei juridice, a declarat miercuri la Digi24 că pragul de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu a fost stabilit „în coaliție” și comunicat membrilor comisiei, care și l-au „însușit” și l-au introdus în proiectul de lege. Țăgârlaș afirmă că nu știe cine a propus valoarea pragului, dar spune că este o decizie politică pe care și-a asumat-o. În privința nivelului, care este mai mare decât pragul de 100.000 de lei, propus în OUG 13 din 2017, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, senatorul a făcut trimitere la inflație și la creșterea prețurilor.

După disputele provocate de proiectul de lege, liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis miercuri seară să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri