Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică

Data publicării:
bogdan-aurescu-profimedia-1
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România va fi gazda a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni - Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen. Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.

„În perioada 29 30 noiembrie voi avea onoarea sa găzduiesc la București Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai Alianței Nord-Atlantice. Este o reuniune extrem de importantă, care va demonstra încă o dată unitatea și solidaritatea aliată și care va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Aurescu, într-un mesaj video postat pe site-ul MAE.

„Este, în același timp, prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după summitul de la București din 2008. Totodată, este primul eveniment care are loc într un stat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, o reuniune foarte relevantă, care confirmă rolul și profilul României în Alianța Nord-Atlantică și, în același timp, indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, deci și pentru România”, a mai spus el.

„În același timp, reuniunea miniștrilor de externe aliați de la București are loc într un moment simbolic foarte relevant pentru România, pentru că exact în urmă cu 20 de ani, Alianța Nord-Atlantică a invitat țara noastră să facă parte din NATO”, a adăugat Aurescu.

Un alt eveniment foarte important pe care România îl va găzdui în perioada 28-29 noiembrie la București este Reuniunea liderilor de la Munchen, pe care Ministerul Afacerilor Externe o organizează împreună cu prestigioasa conferință de securitate de la Munchen, Munich Security Conferenc, a spus ministrul.

„Această reuniune arată încă o dată importanța și rolul cheie ale României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală Marea Neagră și Balcanii de Vest”, a explicat el.

„În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie. Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică europeană, euroatlantică și dincolo de acestea”, a mai spus Aurescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri