Bombardierele americane B-1B care s-au antrenat și cu avioanele românești au exersat „decapitarea” flotei ruse din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu aerian2
Exercitiu comun bombardiere americane cu avioane de vanatoare romanesti. Foto: Facebook / Fortele Aeriene Romane

Bombardierele strategice americane B-1B Lancer care au zburat în regiunea Mării Negre săptămâna trecută, antrenându-se cu mai mulți parteneri NATO, inclusiv cu avioanele românești de vânătoare F-16 și Mig-21, au exersat „decapitarea” flotei rusești din Marea Neagră, scrie publicația The Drive, preluată de Hotnews.ro.

Cele două bombardiere strategice americane B-1B au zburat în zonă pe 29 mai 2020 și au lucrat cu o varietate de aeronave de la aliații NATO și alți parteneri europeni, precum România, Bulgaria, Turcia, Polonia, dar și Ucraina. Mai exact, bombardierele s-au antrenat cu avioane F-16 și MiG21 ale Forțelor Aeriene Române, similar și cu avioanele de vânătoare ale celorlalte state, dar și cu un avion de realimentare al Turciei.

După desfășurarea exercițiului, Forțele Aeriene Americane din Europa (USAFE) au dezvăluit componenta anti-navă a misiunii, deși nu este clar dacă cele două aeronave transportau efectiv rachete anti-navă (Long Range Anti-Ship Missile, LRASM).

„LRASM joacă un rol esențial în asigurarea accesului naval al SUA pentru a opera atât în ​​medii oceanice deschise, cât și în medii litorale, datorită capacității sale sporite de a deosebi ținte de la distanță lungă”, a declarat lt. Timothy Albrecht, 603rd Air Operations Center, Bomber Task Force.

„Odată cu creșterea amenințărilor maritime și îmbunătățirea armelor anti-acces/arial denial, această rachetă stealth de croazieră anti-navă are un risc redus prin penetrarea și înfrângerea sistemelor sofisticate inamice de apărare anti-aeriană”, a mai spus ofițerul american.

Publicația The Drive a caracterizat exercițiul ca fiind unul de „decapitare” a flotei Rusiei din Marea Neagră.

Citește mai mult pe Hotnews.ro

exercitiu aerian
Exercitiu comun bombardiere americane cu avioane de vanatoare romanesti. Foto: Facebook / Fortele Aeriene Romane
exercitiu aerian1
Exercitiu comun bombardiere americane cu avioane de vanatoare romanesti. Foto: Facebook / Fortele Aeriene Romane

Editor: B.P.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri