Bugetul Capitalei a fost adoptat. PNL: Un buget nerealist. Nicușor Dan: Veniturile sunt supraevaluate

Data actualizării: Data publicării:
primaria capitalei sedinta consiliu general
Sedința Consiliului General al Primăriei Capitalei

Consiliul General al Municipiului București a adoptat în ședința de astăzi bugetul Capitalei. Sunt prevăzute venituri totale de 10.044.183.280 de lei și cheltuieli de 10.051.098.280 lei. Bugetul a fost criticat atât de liberali, cât și de Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei. Pe de altă parte, primarul Gabriela Firea spune că suma alocată de Guvern pentru bugetul municipiului Bucureşti nu are cum să acopere toate nevoile şi complexitatea problemelor din Capitală.

ACTUALIZARE. Bugetul Capitalei a fost adoptat.


În proiectul de buget, cheltuielile de personal sunt estimate la 1,94 miliarde de lei, dintre care circa 1,1 miliarde pentru instituţiile finanţate integral din venituri proprii. Sunt prevăzute cheltuieli pentru bunuri şi servicii în valoare totală de circa 1,96 miliarde lei.

Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti este stipulat un buget de 550 milioane lei, pentru Direcţia Generală de Poliţie Locală - circa 67 milioane lei, pentru Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane - aproape 53 milioane lei, pentru ALPAB - 108,7 de milioane de lei, pentru Administraţia Spitalelor - 421,3 milioane lei, pentru Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic - 42,2 milioane lei, pentru Administraţia Străzilor - 199,8 milioane lei, pentru Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic - 173,8 milioane lei.

Nicușor Dan: Bugetul „nu are nicio legătură cu realitatea”

Candidatul independent la Primăria Capitalei susţinut de USR, Nicuşor Dan, spune că bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2020 nu are nicio legătură cu realitatea, în condiţiile în care veniturile estimate sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%.

„Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie. Acesta ar trebui să fie şi mesajul bucureştenilor pentru actualul primar, a spus Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

„Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB (n.r. - Societatea de Transport Bucureşti) la peste un miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de ELCEN. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real”, a mai spus Nicuşor Dan.

PNL Bucureşti: Nu girăm aranjamentele pentru clientela PSD

PNL Bucureşti spune că nu votează bugetul Capitalei în şedinţa CGMB.

„Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber că proiectul de buget propus de PSD/G. Firea urmăreşte ca banii bucureştenilor să fie acordaţi, discreţionar, companiilor municipale pe care le considerăm ilegale. Altele sunt priorităţile Bucureştiului, a spus Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti, citată de un comunicat de presă.

Potrivit PNL Bucureşti, dintr-un buget general estimat la circa 10 miliarde de lei, aproximativ 1,94 miliarde sunt alocaţi cheltuielilor de personal, din care 1,1 miliarde merg înspre companiile municipale şi alte investiţii finanţate din venituri proprii.

„Alocarea a 20% din bugetul Capitalei pentru cheltuieli de personal demonstrează că PSD îşi protejează grupurile de interese şi urmăreşte exclusiv folosirea banilor publici în scop de câştig electoral. De exemplu, instituţii precum Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie primeşte 60 milioane lei, Clubul Sportiv Municipal - 50 milioane, Proedus - 43 milioane lei, dar şi cluburile pentru seniori şi tineri - 50 milioane. Sume mai mari decât cele destinate consolidării clădirilor cu risc seismic - 173 milioane”, se arată în comunicat.

Firea: Suma alocată de Guvern nu are cum să acopere toate nevoile

Primarul general Gabriela Firea spune, pe de altă parte, că suma alocată de Guvern pentru C. şi complexitatea problemelor din Capitală.

„Am încercat, deşi suma e mică, să o distribuim ca să nu fie sincope în principalele domenii. Cea mai mare sumă - peste 500 milioane de euro - este pentru fluidizarea traficului”, a spus Gabriela Firea în şedinţa CGMB de vineri.

Ea a adăugat că în proiectul de buget pentru servicii publice - termoficare, iluminat, apă, canal - sunt prevăzuţi peste 200 milioane de euro, pentru sănătate - peste 100 milioane de euro, în domeniul protecţiei sociale - peste 100 milioane de euro, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic - 45 milioane de euro.

„S-a vorbit foarte mult de când sunt primar că se organizează evenimente. Nu mai multe decât în marile oraşe conduse de primari parte a unui partid guvernământ care au dreptul să organizeze. Numai la Bucureşti nu avem voie să organizăm nimic”, a spus ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri