Bulgaria spune că îndoielile Olandei privind aderarea sa la Schengen reprezintă „un dublu standard" și amenință cu "contramăsuri"

Data actualizării: Data publicării:
Prim ministrul bulgar Galab Donev
Prim-ministrul Bulgariei Galab Donev. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul bulgar Galab Donev a declarat luni că Olanda se opune cererii Bulgariei de a adera la zona Schengen de liberă circulaţie, înaintea reuniunii miniștrilor de interne ai Europei în cursul căreia se va discuta această chestiune. Donev a spus că Bulgaria a îndeplinit toate cerințele pentru a adera și opoziția față de intrarea sa ar putea crea o divizare în UE. El a numit îndoielile Olandei drept „standard dublu”, relatează Reuters.

Statele membre ale UE Bulgaria, Croația și România caută toate să adere la Schengen și au nevoie de sprijinul unanim al țărilor din zonă la întâlnirea din 8 decembrie.

Donev s-a referit la comentariile prim-ministrului olandez Mark Rutte, care și-a exprimat opoziția față de aderarea Bulgariei săptămâna trecută, potrivit agenției de presă ANP, invocând îngrijorări cu privire la presupusa lipsă de reguli eficiente pentru combaterea corupției.

Premierul Donev a spus că Bulgaria a îndeplinit toate cerințele pentru a adera, iar opoziția față de intrarea sa în Schengen ar putea crea o divizare în UE. El a numit îndoielile Olandei drept „standard dublu”.

„În următoarele câteva zile, guvernul își va continua munca activă cu partenerii săi pentru a-și asigura aderarea la spațiul Schengen”, a spus el. „În același timp, în funcție de rezultat, guvernul este pregătit să ia în considerare răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri”.

Austria a declarat că se opune extinderii Schengen în Bulgaria și România, invocând protecția frontierelor externe ale UE. A spus că numărul sosirilor de migranți care trec prin aceste țări ar trebui să scadă pentru ca acesta să fie de acord.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că Bulgaria, România și Croația au fost investigate amănunțit și că rezultatul a fost că îndeplinesc toate cerințele Schengen.

Cu toate acestea, președintele Consiliului European Charles Michel, într-un interviu acordat unui grup de ziare europene, care a fost publicat luni în cotidianul ceh Hospodarske Noviny, a declarat că atacurile Rusiei cu rachete și drone asupra infrastructurii ucrainene și riscurile unui nou val de refugiați din război în acel moment. țara ar putea avea, de asemenea, un impact asupra dezbaterii.

Eram mai optimist în urmă cu câteva luni în privința acordului unanim al statelor europene cu intrarea Croației, României și Bulgariei”, a spus el. „Acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită”.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri