BUSINESS CLUB. Armata română se înnoiește

Data publicării:
armata echipament soft

România începe să găsească bani pentru arme noi. Ministerul Apărării ar putea avea la dispoziţie credite bugetare de peste un miliard de euro pentru achiziţia de echipament militar, a anunţat ministrul finanţelor. Armatei îi vor trebui totuşi mai mulţi bani pentru tot ce are de gând să cumpere.

Corvetele de 800 de milioane de euro construite la şantierul naval din Galaţi vor costa de fapt de două ori mai mult, adică 1,6 miliarde de euro. În aceşti bani, pe lângă navele propriu-zise, intră şi achiziţia de muniţie, instruirea echipajului, dar şi modernizarea unor nave mai vechi în acelaşi şantier, pentru că navele militare ale României au nevoie neapărată de modernizare, iar unele echipamente nu numai că îmbunătăţesc performanţele navelor, ci pot să le schimbe complet utilitatea.

Cu o finanţare de două milioane de euro din partea Direcţiei Hidrografice, armata a reuşit să transforme un simplu remorcher într-un vas de cercetare foarte performant. Este practic un laborator plutitor în care cercetătorii văd şi interpretează toate datele adunate de sonarele vasului.

Am cercetat mai multe baraje istorice de mine lansate de forţele marine regale române şi forţele germane în al Doilea Război Mondial, la litoralul românesc. Există mult material exploziv şi mine marine pe fundul mării. (...) Am descoperit şi foarte multe epave”, spune Sorin Grecu, şeful secţiei de analiză şi evaluare date de la Direcţia Hidrografică.

Laboratorul este compus din staţiile hidrografice, cu senzori ficşi ai navei. Nava are doi senzori ficşi. (...) Softurile sunt din ce în ce mai dedicate şi standardele sunt foarte ridicate în acest domeniu”, explică Lucian Duțu, cercetător în hidrografie.

Toate sistemele de la bordul navei sunt realizate la standardele cerute de NATO. Scopul lor este să crească siguranţa navigaţiei. Mai ales pentru navele moderne de luptă pe care armata se pregăteşte să le cumpere.

Contractele armatei

Cel mai mare contract este cel pentru patru corvete Sigma produse la şantierul Damen din Galaţi. Vor costa 800 de milioane de euro. Însă costul total al programului de achiziţie este dublu, de 1,6 miliarde de euro.

Oficiali ai Ministerului Apărării au declarat pentru Hotnews.com că în aceşti bani intră achiziţia muniţiei pentru armele celor patru corvete, precum şi instruirea echipajului. Acest contract mai cuprinde şi lucrările de modernizare pe care șantierul din Galaţi urmează să le facă pentru alte nave. Este cel mai mare contract militar semnat vreodată de România.

Îl depăşeşte inclusiv pe cel de peste 600 de milioane de euro pentru achiziţia avioanelor americane modernizate F-16.

Un alt contract mare aflat în etapa negocierilor între Ministerul Apărării şi companiile interesate este cel de 190 de milioane de euro pentru reabilitarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria, care au fost cumpărate din Marea Britanie în 2003, dar care au nevoie de radare şi arme noi.

Transportoare blindate produse în România

Transportoarele blindate de care are nevoie armata vor fi produse, de asemenea, în România. ROMARM şi gigantul industrial german Rheinmetall au bătut palma pentru producţia de transportoare blindate 8x8 la Uzina Mecanică din Moreni. Este practic primul pas al unui contract de achiziţie cu offset.

Transportoarele 8X8 vor fi realizate cu tehnologia şi investiţiile celor de la Rheinmetall şi cu forţa de muncă din România.

În schimbul acestei colaborări, compania germană are garanţia că armata va cumpăra vehiculele militare produse aici. Ar avea nevoie de 800 de transportoare blindate noi în locul vechilor TAB-uri realizate după tehnologie sovietică.

Deocamdată nu se ştie ce model de vehicul militar german va fi produs în România. Armata are nevoie şi de transportoare 4X4. Şi, dacă tot a fost deschisă această colaborare cu Rheinmetall, poate că vor fi produse tot la Moreni şi tot după tehnologie germană.

Guvernul României a fost curtat şi de americanii de la Bell care propun tot un contract de offset. Sunt dispuşi să colaboreze cu IAR Ghimbav, dacă armata va cumpăra elicoptere de atac Viper.

Citiți și:  Avantajele cheltuielilor militare ale României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri