Sari la conținut
News Alert

C. T. Popescu: De ce nu ar avea voie şi Înalt Prefericitul Daniel să-şi facă un selfie cu Dumnezeu?

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre disputa din spaţiul public provocată de apariţia chipului Patriarhului Daniel pe clopotele pentru Catedrala Neamului: "A vrut şi patriarhul să-şi facă selfie cu Dumnezeu".

„Biserica, din când în când trebuie să se updateze şi ea la ce se întâmplă în actualitate. În actualitate, foarte des se întâmplă că se fac selfie. Toată lumea face selfie. De ce nu ar avea voie şi Înalt Prefericitul Daniel să-şi facă un selfie cu Dumnezeu? Dumnezeu nu se vede. În selfie poţi să-şi faci selfie cu Dumnezeu, că nu se vede. În selfie-ul acesta a rămas doar patriarhul. Şi-a făcut selfie în bronz de 26 de tone, de 500.000 de euro şi nici măcar turnat în România noastră ortodoxă. Puteau să-l toarne şi aici. E o firmă în România care toarnă clopote, nici măcar nu a primit un telefon să o ia în considerare. A decis Patriarhia: luăm din Austria. O fi bun, nu zic.

Ce este basorelieful patriarhului pe clopot? Cilindrul de metal considerat indestructibil pe care Ceauşescu l-a zidit la baza Casei Poporului se vede? Nu. Exact asta a făcut şi patriarhul. Catedrala e echivalentul Casei Poporului pentru Ceauşsescu. A vrut şi el să aibă Casa Poporului”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Realizarea clopotului în afara țării ”nu trebuie să facă pe nimeni să se simtă jignit”, spune Vasile Bănescu, consilier patriarhal. Întrebat dacă Patriarhia a trimis cereri de ofertă și în România Vasile Bănescu spune: ”Nu a încercat, vă spun și de ce. Această fabrică, turnătorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai înaltă calitate, noi nu aveam posibilitatea în România, e un clopot care emite nota do în mod unic și deci s-a ales în mod clar această variantă”.

Clopotul, despre care Vasile Bănescu susține că este ”turnat impecabil, fără defecte, probat și verificat de specialiști”, va ajunge în România în jurul datei de 15 mai.

FOTO: Daniele Fellin