Cadouri de Crăciun 2020. Ce daruri frumoase fac românii și ce buget au alocat

Mădălina Chițu Data actualizării: Data publicării:
cadouri impachetate sub bradul de craciun
Cadouri de Crăciun,. Foto: Guliver/GettyImages

Pandemia nu va fura Crăciunul 2020, dar schimbă obiceiul românilor de a face cumpărături în această perioadă a anului. Goana după cele mai căutate cadouri de Crăciun s-a mutat, în mare mare, în mediul online. 

Colindatul magazinelor nu se va mai face fizic, ci virtual. Cadourile mult dorite sunt la un click distanță.

La mare căutare pe site-uri sunt hainele, urmate de telefoanele mobile, tabletele şi accesoriile acestora. Spre deosebire de anii trecuți, cărțile câștigă tot mai mult teren sub pomii de Crăciun de anul acesta.

„Cuminte de Crăciun” este una din cărțile preferate de sprijidușii Moșului. Se cumpără și cărți de beletristică și foarte interesant, am constatat o creștere mare față de celelalte categorii pe cărțile de dezvoltare personală și de dezvoltare spirituală, spune Loredana Tudor, marketing manager la o librărie online.

Bijuteriile au rămas și ele în topul preferințelor cadourilor de Crăciun. Podoabele unicat sau cu mesaj sunt la mare căutare.

„Înainte de pandemie aveam achiziții de peste 60% în offline, acum este fix invers. Oamenii au început să cumpere mult mai mult în online, observ o creștere a numărului de comenzi și din alte orașe. Se orientează foarte mult și spre bijuteriile de aur, care chiar dacă sunt puțin mai scumpe sunt pentru ei o investiție, nu doar de suflet, ci și financiară”, explică Anca Negescu, designer bijuterii.

Comercianții online spun că românii au început să cumpere cadouri pentru Crăciun mult mai devreme comparativ cu anii trecuți, când în lăsau totul pe ultima sută de metri.

Câți bani alocă românii pentru cadourile de Crăciun

Bugetul mediu al unei familii pentru cadourile de Crăciun alocat anul acesta este de peste 1.100 de lei, cu 12 procente mai mult față de anul trecut. Deși vom cheltui mai mult, în 2020 vom oferi cadouri unui număr mai mic de persoane.

Estimările platformelor de comerț online vorbesc deja de vânzări cu peste 50% mai mari față de aceași perioadă a anului trecut.

„Românii au prins deja gustul cumpărăturilor online, cumpărături care le ușurează foarte mult viața, beneficiază de o varietate mult mai mare de produse online, beneficiază de niște condiții mai bune, beneficiază de o livrare acasă – cu siguranță vom vedea acest trend și în anul următor. Oricât de aglomerat ar fi un magazin online, perioada asta în care se vând cadourile de Crăciun trebuie să meargă perfect”,  spune Arthur Rădulescu, CEO la o platformă de eCommerce.

Cât poate dura livrarea cadourilor de Crăciun

Asta presupune atât stocuri bine puse la punct, cât și colaborări cu firme de curierat care livrează pachetele în timpul promis. Și pentru că și aici competiția e mare, pe piață au apărut și firme care asigură aducerea cadoului comandat în mai puțin de o oră de la plasarea comenzii.

„Livrarea este făcută direct. Practic, produsul nu mai trece prin depozit și după aceea este livrat în a doua zi. Luăm produsul de la clientul business, care poate să fie un magazin de bijuterii sau un magazin de cărți sau un magazin de pantofi și haine, și îl ducem direct la client”, explică Cristian Grozea, cofondatorul unei firme de curierat.

Chiar dacă pentru mulți români shopping-ul online înseamnă evitarea cozile din magazine, trebuie totuși să tină cont de un lucru înainte de a-și lăsa cadourile pe ultima sută de metri: cozi se fac și online, iar numărul foarte mare de comenzi aglomerează firmele de curieri mai mult ca de obicei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri