Căldură mai scumpă în Capitală. Cu cât ar putea plăti mai mult bucureştenii în această iarnă

Data publicării:
RADET INSOLVENTA_Agerpres_4284501
FOTO: Agerpres

Bucureștenii ar putea plăti mai mult pentru căldura furnizată de Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET.

Conducerea societății a propus un plan în care gigacaloria costă mai mult cu 8 lei, de anul viitor. Este vorba despre majorarea tarifului subvenționat, de la 137 la 145 de lei.

Fără subvenția de 50% acordată de primărie, bucureștenii ar plăti 290 de lei pentru o gigacalorie. Proiectul, care va fi discutat miercuri în Consiliul General, prevede o majorare progresivă a tarifului, care ar urma să ajungă la 311 lei, în 2044.

Dacă propunerea va fi adoptată, vom asista la prima majorare a prețului căldurii în Capitală, după nouă ani.

În același timp, primarul general amenință că va face o plângere penală împotriva Guvernului, după ce i-a fost refuzată alocarea a 700 de milioane de lei din Fondul de rezervă.

Gabriela Firea a mai spus că și-ar dori o audiență la prim-ministrul României: „Așa cum este și normal”.

„Eu nu am solicitat niciodată o sumă în plus pe care nu ar merita-o bucureștenii. PMB este singura din țară care nu încasează taxe și impozite, prin lege, sunt încasate de primăriile de sector. (...) Câtă vreme guvernul actual nu va aloca un procent suficient ca să acoperim cheltuile cu serviciile publice, apa caldă și clădura, iluminatul public, serviciul public de transport, cele 19 spitale, 14 teatre, toate investițiile începute în infrastructură. (...) Vom face plângere penală pentru abuz în serviciu, guvernul este obligat să întoarcă Bucureștiului o sumă suficientă. Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB și se întoarce de la Ministerul de Finanțe către Pimăria Capitalei și cele șase sectoare o suma infimă. Bucureștenii sunt dezavantajați”, a mai spus Firea.

Întrebată de unde va lua bani pe final de an, primarul general a răspuns: „E foarte dificil să spun în acest moment, avem o rectificare negativă în ședinta CGMB de săptămâna viitoare. Vom tăia de peste tot. De unde nu pot să tai sub nicio formă și fac apel către domnul prim-ministru, nu putem să tăiem de la spitale, de la termoficare, de la transportul public în comun, nu putem să tăiem toate stimulentele financiare pentru persoanele cu dizabilități. (...) Banii bucureștenilor și banii țării nu sunt propriile buzunare ale politicienilor care se află acum vremelnic la guvernare”.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri