Canada a pus oficial Proud Boys pe lista organizațiilor teroriste, alături de al-Qaeda și ISIS

Data actualizării: Data publicării:
grup de bărbați, membri ai Proud Boys, îmbrăcați în negru cu galben, la un protest în Washington.
Un miting al grupării Proud Boys la Washington DC, în luna decembrie a anului trecut. Foto: Getty Images

Gruparea americană de extremă-dreapta Proud Boys a fost declarată în mod oficial organizație teroristă în Canada, fiind adăugată pe o listă care include al-Qaeda, ISIS și al Shabab, relatează The Washington Post. Autoritățile canadiene spun că organizația reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității țării.

Anunuțul ministrului canadian pentru siguranța publică, Bill Blair, vine în contextul evenimentelor violente care au avut loc în 6 ianuarie la Washington DC, când o gloată furioasă de susținători ai lui Donald Trump au atacat clădirea Congresului, instigați fiind de președintele atunci în funcție.

Săptămâna trecută, Departamentul pentru Siguranța Statului american (Homeland Security) a avertizat cu privire la amenințările „extremiștilor motivați ideologic” cu „nemulțumiri alimentate de teorii ale conspirației”.

Desemnarea grupării drept organizație teroristă nu este doar un procedeu simbolic, ci aduce și repercusiuni legale și financiare – poliția poate confisca proprietatea membrilor sau grupului, iar băncile le pot îngheța conturile. De asemenea, membrii acestei grupări nu vor mai putea intra pe teritoriul Canadei.

Pe lângă Proud Boys, Canada a mai adăugat și alte grupări neo-naziste la lista de organizații teroriste printre care și o grupare naționalistă din Rusia – Mișcarea Imperială Rusă.

Gruparea Proud Boys fusese desemnată, anterior, drept organizație teroristă de Parlamentul de la Ottawa, iar această decizie a fost formalizată și de guvernul canadian. Moţiunea adoptată în 26 ianuarie de Camera Comunelor canadiană îndemna guvernul lui Justin Trudeau „să utilizeze toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a răspunde la proliferarea grupurilor pline de ură ale adepţilor supremaţiei rasei albe începând cu desemnarea imediată a Proud Boys ca entitate teroristă” în Canada.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat. În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei Regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie, în 2017.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri