Când ar putea fi dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului. Explicațiile unui cercetător român din Olanda

Data publicării:
Human coronavirus, TEM
Foto: Profimedia

Mihai Netea, cercetător în genetică la Institutul Nijmegen din Olanda, a explicat vineri dimineață la Digi24 că nu există „soluții magice” împotriva coronavirusului. El a precizat însă că cea mai bună măsură este o igienă personală bună: spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Biologul Mihai Netea a spus că încă nu se poate spune dacă a fost atins sau când va fi atins vârful epidemiei de coronavirus în România.

„Nu știm precis acest lucru, deocamdată acționăm în funcție de cum au acționat alte țări. În România sunt relativ puține cazuri, nu există o criză acută. Și România trebuie să fie pregătită, trebuie să ne pregătim pentru un scenariu pentru următoarele săptămâni și luni, să fim pregătiți în caz că situația s-ar putea agrava”, a precizat cercetătorul.

El a precizat că oamenii trebuie să urmărească avizele și sfaturile autorităților: „Măsurile de igienă personală sunt foarte importante, de reținere socială, de oprire a evenimentelor”.

În ceea ce privește apariția unui vaccin, Mihai Netea a spus că speră ca experiența de până acum a producerii unui vaccin să fie depășită.

„Vaccinurile au avut nevoie de ani de zile pentru a fi dezvoltate, vorbim de niște tehnici care sperăm să fie depășite. Sperăm la un vaccin între 9 și 18 luni, cu noroc am putea avea ceva care să fie testat până la sfârșitul anului”, a explicat el.

„Singura soluție - măsurile de igienă. Nu există soluții magice. Spălarea pe mâini, dezinfectarea cu spirt și alcool de concentrație mare, să nu mai dăm mâna cu oamenii. Soluții magice nu avem”, a subliniat Mihai Netea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri