Capitolul important la care România stă mai bine decât multe țări din Europa

Data publicării:
Oil Fields In Northern Iraq Try To Reach Maximum Production capacity.
FOTO: Getty Images

România se numără printre statele Uniunii Europene cel mai puţin dependente de importurile de petrol, cu o pondere de 61% a importurilor nete în consumul de petrol, arată datele pentru anul 2017 publicate de Eurostat, informează Agerpres.

O dependenţă de importurile de petrol mai mică decât România se înregistra în Marea Britanie, unde importurile nete aveau o pondere de 35% din consumul de petrol, în timp ce Danemarca este ţara unde rata de dependenţă de importurile de petrol este negativă (minus 4%).

La polul opus, statele membre cele mai dependente de importurile de petrol sunt Estonia, cu o rată dependenţă de 115%, Malta 104%, Slovenia (103%) şi Bulgaria (102%).

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, în anul 2017 blocul comunitar era dependent de importuri pentru 87% din consumul său de petrol. Potrivit Eurostat, acest raport este nemodificat comparativ cu 2016 şi cu două puncte procentuale faţă de vârful de 89% înregistrat în 2015.

În schimb, în cazul României dependenţa de importurile petroliere a crescut constant în ultimii ani şi este la cel mai ridicat nivel de după 2008, în timp ce în în anul 2011 s-a înregistrat cea mai mică rată de dependenţă, respectiv 46,63%.

O rată de dependenţă de peste 100% arată o acumulare a stocurilor petroliere în timp ce o rată negativă de dependenţă, cum este cazul în Danemarca, arată că acea ţară este o exportatoare netă de petrol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri