Casele pasive, din ce în ce mai căutate. Cât costă o astfel de construcție după model german

Data actualizării: Data publicării:
Constructiție a unei case pasive în Cluj.
Casele pasive sunt cele mai sănătoase construcții pentru că sunt izolate cu paie. Foto: Captură TV Digi24

Schimbare majoră pentru românii care își doresc o locuință în cel mai scump oraș din România, Cluj-Napoca. În 2021 iau avânt casele pasive, iar prețul de start este 675 de euro/mp. Casele pasive sunt cele mai sănătoase construcții pentru că sunt izolate cu paie. În plus, costurile de întreținere sunt de până la 10 ori mai mici.

După modelul german, mai multe companii românești au preluat ideea caselor pasive. La Cluj, acestea deja revoluționează piața imobiliară, care în prezent scade puțin sub 2.000 de euro pe metul pătrat.

Dezvoltator: Primul stand reprezintă exact panourile noastre, exact cum construim noi casele și anume fibra de lemn cu care noi izolăm în exterior și panourile din paie presate care au în spate o automatizare și o tehnologie super inteligentă.

Lemnul folosit pentru exterioare este din pin termotratat care are o durată de viață de peste 20 de ani. Dar, cele care lasă locuința să respire sunt paiele. Acestea opresc dioxidul de carbon să ajungă în aerul din interior.

Alin Muste, dezvoltator imobiliar: Casele pe care noi le prefabricăm au în compoziția pereților lemn, ca și structură, și paie comprimate la 105 kg pe metru cub care au rol de izolație. Permite peretului să transpire.

La interior, arhitecții recomandă un design la fel de ecologic.

Flavia Ivanciuc, arhitect: Noi am găsit un producător în UK care este pe placul nostru și vă prezint mocheta care este formată exclusiv din lână naturală. Mochetele clasice au în compoziție PVC sau diferite plastice cu care noi nu suntem de acord, și atunci optăm pentru aceste materiale supersănătoase care ofertă o gamă variată.

Alin Muste, dezvoltator imobiliar: Este o casă foarte bine izolată și extrem de bine gândită astfel încât să preia căldura solară în casă și să o mențina mai ales pe timpul iernii. În același timp, pe timpul verii, casa este răcoroasă. Am reușit să automatizăm foarte mult procesul de producție și să scădem prețul destul de mult. 675 de euro/mp pentru o casă finisată la exterior și nefinisată în interior, și respectiv 975 de euro/mp pentru o casă la cheie.

Costul de întreținere al acestor case este de 10 ori mai mic față de casele tradiționale. De exemplu, pentru o casă pasivă de 160 de metri pătrați, într-o lună de iarnă veți plăti cheltuielile în jur de 100 de lei, în comparație cu o casă tradițională pentru care veți plăti 1.000 de lei.

Szilard Kacso, cumpărător: Am optat pentru o tehnologie care să fie modernă. Este mai nouă la noi în România, deși în alte țări ca Germania sau țarile nordice deja au un istoric de aproximativ 30 de ani, am vrut să încercăm sa facem lucrurile puțn diferit.

Reporter: Măriuța Pop / Operator: Lucian Sandu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri