Cât de pregătită este România pentru un cutremur similar cu cel din 1977. Arafat: Evoluăm foarte puțin

Data publicării:
raed arafat

Se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia aproape 1.400 de bucureșteni au murit și zeci de mii de locuinţe au fost distruse. Astăzi, clădirile reprezintă în continuare principala problemă pe care o are România în cazul unui cutremur.

În prezent, în Capitală mai sunt 840 de clădiri care prezintă risc seismic. Aproape jumătate dintre acestea au celebra bulină roșie. Adică, experții cred că se pot prăbuși la viitorul cutremur puternic și le consideră pericol public. 

Potrivit informațiilor oficialie, pe strada Lipscani din Capitală există cele mai multe clădiri cu risc de prăbușire. Situația este similară și pe Calea Victoriei și Stradă Franceză. Autoritățile au declarat că conslidarea ar fi cea mai sigură soluție pentru că aceste clădiri să nu se prăbușească.  Această consolidare se face greoi, însă. Dacă autoritățile spun că proprietarii sau locatarii din clădirile cu risc seismic se mai și opun acestor consolidări, de partea cealaltă, cetățenii susțin că autoritățile vin destul de greu cu intenția de a consolida clădirile respective.

Raed Arafat, șeful DSU: "Sunt mai multe aspecte. Pe partea de prevenire, din păcate nu am avansat mult pentru că prevenire înseamnă consolidarea clădirilor. Recent, la Guvern, am avut o întâlnire cu toți factorii implicați și acolo s-a discutat mai mult despre legislația actuală care permite consolidarea și care să ne ajute, eventual, prin modificarea ei, să facem acest lucru mai consistent și mai rapid.

Partea de prevenire este una dintre cele mai importante părți. Neputând să se consolideze mai multe clădiri, chiar dacă au fost proiecte și s-a consolidat un număr, acest număr este destul de limitat față de ceea ce ar trebui să se facă. Din punctul de vedere al pregătirii populației și al pregătirii instituționale, aici am avansat mult în ultimii ani.

Pe partea de răspuns, aici s-au făcut pași uriași. Prin fondurile europene s-au realizat achiziții foarte importante. Am început să cumpărăm tehnică grea de salvare, macarale, buldozere. Dovadă a fost intervenția echipei IGSU în Albania, care s-a deplasat cu echipamentele nou achiziționate.

Clădirile noi, dacă respectă codul de construcție care a fost tot adus la zi și înăsprit, în mod normal, trebuie să fie foarte sigure. Cât pentru clădirile vechi care sunt cu risc seismic și despre care continuăm să spunem că trebuie să fie consolidate sau chiar demolate și înlocuite, aici pot să spun că evoluția este cea care este lentă și nu este numai vorba de București. În Capitală știm de aproximativ 360 – 370 de clădiri care au fost expertizate, dar mai sunt altele care nu au fost exertizate. Primăria a avut anumite proiecte care le-a realizat pe consolidarea unui număr de clădiri, dar rapiditatea cu care putem să rezolvăm problema este, la acest moment, foarte mică. Evoluăm foarte puțin".

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri