Cătălin Ioniță, șeful DGA și fost șef al Poliției Române, acuzat de plagiat

Data actualizării: Data publicării:
180627_CATALIN_IONITA_DNA_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Șeful DGA, Cătălin Ioniță. Foto: Inquam/Octav Ganea

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţia care verifică integritatea angajaţilor din Ministerul de Interne, este acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat cap-coadă! Chestorul Cătălin Ioniţă ar fi copiat zeci de pagini din cel puţin șapte autori, dar şi din mai multe referate de pe internet cu autori anonimi. S-ar fi inspirat inclusiv din texte scrise de jurnalişti sau direct din note de curs. Cătălin Ioniţă a fost timp de o jumătate de an şi comandantul Poliţiei Române, funcţie din care a plecat după ce DNA a început urmărirea penală împotriva lui pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Chestorul cu două stele Cătălin Ioniţă a devenit doctor în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională în anul 2012. În perioada studiilor doctorale era șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor la Sectorul 1, iar apoi șef al Serviciului de Combatere a Corupției și a Infracțiunilor comise în sfera instituțiilor bugetare din Poliția Română.

Acesta şi-a obţinut titlul de doctor deşi specialiştii spun că lucrarea a fost plagiată pagină cu pagină. Inclusiv introducerea se regăseşte intr-un referat de pe internet, postat de un anonim pe platforma Scribd. Un cadru didactic, membru într-un centru universitar care se ocupă de integritate academică, vorbeşte despre lucrare ca despre un plagiat.

Maria Cernat, lector univ. dr. Universitatea Titu Maiorescu: „Aici este forma cea mai trivială să spunem şi brutală de plagiat, în care avem plagiatul de cuvinte. Este cea mai evidentă formă de plagiat în care pur şi simplu iei cuvânt cu cuvânt şi pui în teza ta fără să precizezi sursa. E foarte trist dacă nici măcar în introducere... pentru că ea nu respectă, vedeţi... nişte reguli minimale: de ce scrii această teză, ce îţi propui să faci.”

Primul capitol este o compilaţie din şapte texte care apar pe internet, fără precizarea surselor. Cătălin Ioniţă s-ar fi inspirat inclusiv dintr-un suport de curs de la Universitatea Spiru Haret şi din texte publicate pe site-ul Academiei de Poliţie din Republica Moldova.

Capitolele 2,3 şi 5 par preluate dintr-o carte scrisă de conferenţiarul Maxim Dobrinoiu în 2006: "Infracţiuni în domeniul informatic". 93 de pagini din teza chestorului seamănă izbitor cu cele din cartea lui profesorului. Contactat telefonic, Maxim Dobrinoiu nu a vrut să comenteze situaţia.

Maria Cernat, lector univ. dr. Universitatea Titu Maiorescu: „Ce putem să comentăm la un asemenea caz de plagiat flagrant, mie îmi este şi jenă, ce poţi spui în asemenea situaţii? Din ce am văzut în lucrarea asta, el a citat la un moment dat, deci autorul acestei lucrări plagiate cunoaşte regulile citării, el ştie despre ce este vorba deci a făcut aceste lucruri cu premeditare. Cred că dacă noi chemăm un om de pe stradă îşi poate da seama că e plagiat. E foarte trist si foarte grav!”

Comentariu de pe internet inclus în teza de doctorat

Mergem mai departe. Capitolul 4 are un conţinut similar cu un articol publicat pe internet, iar pentru Capitolul 6, chestorul a folosit ca surse nota de curs a coordonatorului de doctorat şi site-uri de ştiri. Am regăsit inclusiv un comentariu postat pe un forum.

Maria Cernat, lector univ. dr. Universitatea Titu Maiorescu: „Aici, autorul a luat ca atare comentariul, e o formă şi mai agravantă de plagiat pentru că una este să te duci să iei dintr-o carte, dintr-un alt tratat. Aici este vorba despre faptul că s-a luat pur şi simplu de pe internet, adică plagiatul plagiatului cum s-ar veni. Jurnaliştii, vedeţi ce au făcut? Cei de la ThinkousideTheBox (totb.ro) au scris de unde au luat, pai dacă tu vrei să te documentezi, te duci direct aici la articole şi citeşti ți faci o sinteză, nu iei munca jurnaliştilor şi o pui ca atare acolo ca şi cum ai fi tu autorul!”

Ultimul capitol al tezei este dedicat propunerilor de lege pe care le face autorul. Aici contribuţia viitorului doctor trebuia să fie de 100%. S-a insipirat însă de pe site-uri juridice. Din articole postate de avocatul Horaţiu Dumitru şi de Mihai Sintescu, redactor.

Coordonator de doctorat i-a fost profesorul Ştefania Ungureanu, care nu a dorit să ofere un punct de vedere până la acest moment. Nici conducerea Academiei de Poliţie, instituţie care i-a conferit titlul de doctor, nu vrea să intre în detalii, atâta timp cât lucrarea se află în verificare chiar în cadrul instituției.

Mihai Marcoci, prorector al Academiei de Poliție: „La momentul acesta nu pot să fac nicio apreciere pe această temă. Chestorul Alexandru Ioniţă şi-a obţinut titlul de doctor într-o procedură absolut normală.”

Titlul de doctor aduce venituri în plus la salariu

Titlul de doctor îi aduce chestorului venituri în plus. 950 de lei lunar, impozabili. I-am cerut o reacţie. Spune însă că a dat deja una, în luna decembrie, atunci când în presă a apărut informaţia că ar fi copiat un articol din cele 7 din teza de doctorat.

Reacţia chestorului Cătălin Ioniţă, decembrie 2018: „Am fost de bună-credinţă şi am făcut tot demersul ştiinţific în concordanţă cu rigorile existente la acel moment. După prezentarea tezei, am fost contactat de un ziarist german care a apreciat conţinutul tezei.”

Maria Cernat, lector univ. dr. Universitatea Titu Maiorescu: „Sigur că hoţul neprins este negustor cinstit. Dacă el este autorul acestei lucrări este foarte grav, că nu asta e buna credinţă.”

Subiectul doctorilor produşi de Academia de Poliţie face obiectul unui dosar penal, instrumentat de Parchetul General. 24 de persoane sunt suspectate că poartă titlul de doctor, fără merit.

În paralel, conducerea Academiei face propria investigaţie. Verifică dacă una din trei lucrări de doctorat e plagiată. Paradoxal, chiar rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Adrian Iacob, este acuzat că a devenit profesor universitar pe spatele lucrărilor publicate de alţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri