Cătălin Striblea: Declarația 600 nu mai poate fi eliminată. Practic, este imposibil

Data actualizării: Data publicării:
declaratia_600

Jurnalistul Cătălin Striblea, realizatorul matinalului de la Digi FM, a explicat de ce eliminarea Declarației 600 nu poate fi făcută, așa cum a anunțat ieri liderul PSD Liviu Dragnea, decât dacă va fi schimbat întreg Codul Fiscal, pe care PSD l-a schimbat deja la finalul anului trecut.

„Domnul Dragnea nu știe programul de guvernare, nu știe nici Codul Fiscal nou. Declarația 600 nu mai poate fi eliminată decât dacă se schimbă Codul Fiscal făcut de PSD anul trecut. Această declarație este instrumentul de colectare a banilor pentru diverse categorii de persoane fizice care au activități independente.

Legea nu mai prevede ca banii să fie plătiți de cei care ar fi angajatori. Nu sunt angajatori, contractanți, companiile care făceau stopaj la sursă și dădeau banii. Trebuie ca cei care sunt în această situație să plătească. Așa e făcută legea în acest moment și cu asta trebuie să se descurce.

Ce a reușit să facă PSD e o bulibășeală, să nu explice oamenilor de ce este necesară această declarație. Le-a dat un timp scurt de rezolvare. I-a pus să plătească pentru viitor, pe baza unor estimări din trecut.

Există o stare de nervozitate a oamenilor datorată neînțelegerii. Am primit zeci de întrebări de oameni. Lumea este înnebunită de faptul că ar putea ajunge din nou în fața ghișeelor, cu alte sute de oameni, să stea să aștepte și să nu primească informațiile potrivite.

Cât despre presiunea publică, am văzut ce se întâmplă: foarte multă lume e nervoasă și îi împinge înapoi spre eliminarea acestui instrument. Nu cred că va fi eliminat dacă nu se schimbă Codul Fiscal. Practic, este imposibil, pentru că nu au cum să colecteze banii.

Genul acesta de acțiune în care te gândești, te răzgândești...am numărat în dimineața aceasta, la Digi FM, vreo zece exemple. Mai țineți minte când guvernul a băgat taxa pe bacșiș? OUG 13 întoarsă, taxa de solidaritate, taxa pe gospodărie.

E o chestiune de profesionalism. Nu poți să plimbi o țară dintr-o parte într-alta, zăpăcind niște oameni care nu mai știu ce să creadă și ce să facă. Acum ce facem? Stăm cu toții care nu am depus până pe 31 martie să vedem ce hotărăsc? Nu avem guvern care să rezolve situația asta. Trecem peste, dar cei care au depus? Oamenii de la ANAF care nu stiu dacă să trimită sau nu deciziile de impunere...asta este o chestiune pe care, ca guvern, nu poți să ți-o permiți, să faci lucruri d-astea pompieristice”, a declarat Cătălin Striblea, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri