Video Câte buncăre are România și cum arată ele?

Data actualizării: Data publicării:
adăpost antiaerian prafuit
Adăposturile antiaeriene ale României sunt de obicei la subsolurile blocurilor, dar sunt neîntreținute de decenii Foto: captură video

În caz de război sau atac nuclear, România are, teoretic, peste 4.500 de buncăre unde oamenii se pot adăposti. Cele mai multe dintre ele sunt în Capitală, peste 1.000, iar restul sunt împărțite în marile orașe. La Timișoara, autoritățile au pornit la inventarierea acestor adăposturi și au descoperit cu stupoare că mai bine de jumătate nu sunt intabulate, iar autoritățile nu pot interveni să le igienizeze.

Timișoara are, în acte, 92 de adăposturi antiaeriene. Mare parte dintre ele se află la subsolul blocurilor.

- Există lumină?

- Nu cred că există. Aveți cheie de acolo?

- Noi nu avem nicio cheie.

- Oh, păi cred că administratorul a dat-o cuiva. Stați să văd care naiba îi. Stați să o caut.

Cheia a fost găsită în cele din urmă și ușa adăpostului a fost deschisă. Suntem la subsolul unui bloc din Timișoara unde există un astfel de adăpost antiaerian. Aici ar trebui să se protejeze, în caz de război, aproximativ 180 de persoane. Vor trece cu greu de pânza de păianjen care a rămas în timp. În schimb, există multe locuri în acest subsol pentru persoane, în caz de situație excepțională, inclusiv un loc separat pentru șeful apărării civile.

Buncărul a fost construit în anii comunismului. Ultima dată a fost verificat la începutul anilor 90. De atunci, nu s-a mai schimbat nimic în el. Doar s-a adunat mizerie.

Locul are și o hartă unde sunt așezate toate punctele unde timișorenii se pot strânge în caz de nevoie. Din păcate, sunt de pe vremea când Viorel Oancea era primarul Timișoarei, adică 1992 – 1996. Inclusiv telefoane sunt aici, însă din acelea fixe.

Un adăpost mai nou, construit în urmă cu 15 ani, se află în clădirea Consiliului Județean.

Buncărul de la Consiliul Județean Timiș este prevăzut cu un sistem autonom de circulare a aerului. În cazul în care se oprește alimentarea cu energie electrică, aici există un generator, dar și un aparat cu acționare manuală pentru ventliație. Aici se vor strânge autoritățile din județ în caz de nevoie: prefectul, primarul orașului, dar și aleșii județeni și șefii de la deconcentrate, pentru a forma celula de criză. Este un buncăr construit din beton și oțel, cu o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Sunt două buncăre de acest gen în cadrul CJ Timiș, iar fiecare buncăr poate adăposti 120-125 de persoane.

Numai că majoritatea buncărelor nu arată așa. Autoritățile vor refacerea lor, însă trebuie să rezolve mai întâi problemele legale. Cum ar fi intabularea

„Va trebui să facem un proiect și un program prin care să le reabilităm, pentru că zeci de ani nu s-a făcut. Cred că a fost și o chestiune de inconștiență, pentru că până la urma urmei acestea nu sunt doar pentru situații de război. Ferească Dumnezeu să existe o necesitate”, spune Cosmin Tabără,  viceprimar al Timișoarei.

Conform legii, asociațiile de proprietari care au la subsol un buncăr sunt obligate să îl întrețină, pentru a putea fi folosit în orice moment.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri