Cauciucurile nu sunt totul. Obiectele pe care trebuie să le aibă toţi şoferii, iarna, în maşină

Data actualizării: Data publicării:
170106_VREMEA_IARNA_ZAPADA_BUCURESTI_26_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Pregătirea maşinii pentru sezonul rece nu presupune doar montarea cauciucurilor de iarnă şi cumpărarea unei raclete şi a unei perii. E nevoie de mult mai mult, mai ales dacă şoferii circulă în timp ce în vigoare sunt coduri de ninsori şi viscol.

După ce îşi deszăpezesc maşina, şoferii trebuie să verifice dacă în portbagaj au toate ustensilele care ne pot fi de mare folos pe timp de iarnă.

Rareş Badea - instructor auto: „Trebuie să avem un bidon de rezervă, cu lichid pentru parbriz. Un set de lanţuri. O lopată, un set de mănuşi, o perie de deszăpezit.

Mă uit un pic şi la anvelope. Dacă anvelopele sunt umflate.”

Iar lista poate continua: saci cu materiale antiderapante, spray-uri pentru dezgheţarea geamurilor şi a încuietorilor de portiere, cabluri pentru remorcare. Indicat este să avem la îndemână şi o lanternă, în eventualitatea unei pene de cauciuc noaptea.

În cazul în care aţi rămas înzăpeziţi trebuie să vă păstraţi calmul şi este indicat să aveţi o lopată al cărei preţ mediu ajunge la 50 de lei. În cazul în care nu aveţi o lopată, recomandat este ca plan de rezervă să aveţi lanţuri pentru cauciucuri al căror preţ mediu ajunge la 100 de lei.

Dacă rămân înzăpeziţi într-o zonă izolată, şoferii trebuie să ia în calcul şi altfel de opţiuni. Prima regulă: rezervorul maşinii trebuie să fie plin în momentul în care pleacă într-o deplasare.

Bogdan Toma - purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti: „Trebuie să avem în vedere şi cantitatea de combustibil cu care plecăm la drum. În autoturism să avem o sticlă cu apă, alimente neperisabile pentru a ne asigura hrana şi lichidele necesare supravieţuirii. Sistemul de evacuare a gazelor de eşapament să nu fie blocat sau obturat, este recomandat ca periodic să verificăm ţeava de eşapament. Bateria autoturismului să nu se consume, astfel încât luminile auto să poată funcţiona pentru ca echipele de salvare să poată identifica mai bine autoturimul înzăpezit.”

În total, produsele care nu trebuie să lipsească din autoturismul în sezonul de iarnă costă 350 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri