Sari la conținut

Cazul baschetbalistului american care nu a fost lăsat să intre în România face înconjurul lumii

Presa internaţională a scris despre problemele pe care le-a avut sâmbătă baschetbalistul din NBA Enes Kanter, care nu a putut intra în România şi a rămas câteva ore în aeroport deoarece paşaportul i-a fost anulat. În acest context, publicațiile menţionează că baschetbalistul este un susţinător al lui Fethullah Gulen şi un critic al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Un site din Turcia îl numește chiar pe sportiv „fiul spiritual al lui Gulen”. Kanter a anunţat că va susţine o conferinţă de presă la New York, pentru că „s-au scris multe prostii” despre el, relatează News.ro.

baschetbalist cu politisti

Foto: Twitter

„Jucătorul din NBA Enes Kanter, eliberat după ce a fost reţinut în România", a titrat The New York Times. Potrivit ziarului american, NBA a anunţat că a colaborat cu Departamentul de Stat pentru a obţine eliberarea lui Kanter şi pentru a se asigura că sportivul ajunge în siguranţă la Londra. „Kanter, care a împlinit sâmbătă 25 de ani, este cunoscut ca susţinător al lui Fethullah Gulen, clericul stabilit în SUA pe care Erdogan l-a acuzat că a orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Dacă Enes Kanter ar fi fost deportat în Turcia în loc să fie lăsat să îşi continue călătoriile, el ar fi putut ajunge la închisoare. Autorităţile din Turcia au arestat mii de oameni despre care se crede că îl susţin pe Gulen”, adaugă New York Times.

The Washington Post scrie că jucătorul se află la Londra şi va reveni în SUA, unde, duminică, va susţine o conferinţă de presă la New York.

Tabloidul New York Daily News notează că jucătorul de la Oklahoma City Thunder a fost eliberat de poliţia română de frontieră după ce o anulare bruscă a paşaportului său a dus la reţinerea sportivului.

Kanter, care a împlinit 25 de ani sâmbătă, a primit permisiunea de a se îmbarca spre Londra, după ce a postat un filmuleţ de 45 de secunde pe Twitter despre ciudata întâmplare de la Bucureşti, adaugă ziarele din SUA.

Presa americană scrie că nu este prima dată când Enes Kanter are probleme din cauza opiniilor sale despre Recep Tayyip Erdogan. În iulie 2016, el a primit ameninţări cu moartea după ce a criticat guvernul la scurt timp după un atac terorist în Turcia. În august, tatăl lui Kanter, Mehmet, a condamnat public opiniile politice ale fiului său, afirmând într-o scrisoare deschisă că fiul său a fost „hipnotizat” de Gulen. „Cu ruşine cer scuze preşedintelui nostru şi poporului turc pentru că am un astfel de fiu”, a scris Mehmet Kanter.

The Oklahoman, citându-l pe asistentul lui Kanter, Hadis Fetic, notează că guvernul turc a raportat paşapoarte ca fiind pierdute sau furate, „pentru ca acestea să fie confiscate în alte ţări”. „Încearcă să creeze o situaţie prin care să poţi fi extrădat în Turcia”, a declarat Fetic.

„Kanter, de la OKC, reţinut în România”, a notat şi ESPN, adăugând că baschetbalistul a fost un critic dur al lui Erdogan, ceea ce a creat tensiuni în ţara sa, deoarece este unul dintre cei mai faimoşi sportivi turci.

Presa turcă relatează, de asemenea, ce i s-a întâmplat lui Kanter.

„Enes Kanter, căruia i-a fost anulat paşaportul, nu a putut intra în România”, titrează cotidianul turc Evrensel, în timp ce Internet Haber scrie: „Gulenistul Enes Kanter a fost reţinut în România”. 

 „Enes Kanter, căruia i s-a anulat paşaportul, a fost reţinut în România!”, este titlul articolului din Milliyet, în care se menţionează că sportivul, „cunoscut pentru apropierea de Fethullah Gulen”, nu a fost lăsat să intre în România.

„Momente grele pentru fiul spiritual al lui Gulen”, scrie şi odatv.com, iar Sabah titrează: „Şoc pentru gulenistul Enes Kanter la aeroport. I-a fost reţinut paşaportul”.

Şi cotidianul britanic The Guardian menţionează că jucătorul este la Londra, după ce paşaportul turc i-a fost anulat, el fiind un aspru critic al lui Recep Tayyip Erdoğan.

BBC scrie, la rândul său, că Enes Kanter a fost reţinut la Bucureşti, dar subliniază că acestuia i s-a permis să plece spre Londra, deşi nu este clar ce acte a folosit în acest sens.

„Ameninţat cu moartea şi renegat de familie pentru sprijinul public adus lui Fethullah Gülen, Enes Kanter nu mai este binevenit la Istanbul. El a publicat un filmuleţ pe reţelele de socializare în care a spus că a fost blocat la aeroportul din Bucureşti, când era pe punctul de a reveni în ţara sa natală”, a notat L'Equipe.

Cotidianul spaniol As titrează: „Kanter, reţinut în România: «Erdogan, Hitler-ul acestui secol»”. Jurnalul aminteşte de legăturile lui Kanter cu Gulen, „marele duşman al preşedintelui Erdogan”. 

Şi site-urile italiene şi germane scriu despre problemele lui Kanter de pe aeroportul din Bucureşti, subliniind că jucătorul va vorbi despre această „aventură” într-o conferinţă de presă la New York, anunţ făcut de sportiv pe Twitter.

 

 

Baschetbalistul turc Enes Kanter, jucător în NBA la Oklahoma City Thunder, care nu a putut intra, sâmbătă după-amiază, în România, din cauză că autorităţile turce i-au anulat paşaportul, a plecat spre SUA, după circa patru ore, cu o cursă aeriană cu escală la Londra. Sportivul urma să fie prezent la mai multe evenimente organizate la Bucureşti în acest week-end. 

Kanter a sosit la Bucureşti cu o cursă de la Frankfurt, în jurul orei 14.45, dar a fost oprit să între în ţară, poliţia informându-l că documentele sale de călătorie nu sunt valabile. La o oră după aterizare, el a anunţat pe Twitter că poliţia l-a oprit să intre în România. Baschetbalistul din NBA a postat un clip în care explica ce s-a întâmplat, dar şi o fotografie cu doi poliţişti români.

„Vreau să spun că suntem în România şi mi-au spus că Ambasada Turcă mi-a anulat paşaportul, suntem reţinuţi aici de ore de aceşti doi poliţişti. Motivul a ceea ce s-a întâmplat este reprezentat de vederile mele politice. Iar cel care a făcut asta este Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Este un om rău, este un dictator şi este Hitlerul secolului nostru”, a scris Kanter.

Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, a declarat că sportivul nu a fost lăsat să intre în România deoarece nu are un document valid: „Nu a fost lăsat să intre, pentru că nu avea un document valid. Ca să poţi trece frontiera, trebuie să ai un document valid. Paşaportul nu mai era valabil pentru că a fost anulat de statul emitent. Nu ştiu ce a făcut mai departe, dar are posbilitatea să se întoarcă în statul din care a venit”.

Enes Kanter a sosit la Bucureşti din Indonezia, via Frankfurt.

Kanter a fost draftat în 2011 de Utah Jazz, iar în prezent valoarea contractului său este de 70 de milioane de dolari, menționează News.ro.