Cazul copilului mort după botez a ajuns în presa internațională. BBC: Ar putea duce la conflicte în cadrul Bisericii

Data actualizării: Data publicării:
cristelnita folosita la botezul ortodox
Un preot pregătește cristelnița pentru botez. Foto: arhivă GettyImages

Cazul bebelușului de șase săptămâni din Suceava care a murit după botez a ajuns în presa internațională. BBC relatează că au apărut apeluri pentru schimbarea acestui ritual și că ar putea duce la conflicte în interiorul Bisericii Otodoxe.

Bebelușul a făcu stop cardiac după ce a fost scufundat de trei ori în apă sfințită. La autopsie i s-a găsit lichid în plămâni. În urma acestui caz, aproximativ 60.000 de persoane au semnat o petiție care solicită schimbarea ritualului.

Cea mai înaltă voce din cadrul Bisericii care s-a pronunțat în favoarea acestui lucru este Arhiepiscopul Argeșului, Calinic. El a declarat pentru Adevarul că crede că practica de scufundare a copiilor în apă la botez va fi revizuită și „va fi luată cea mai potrivită decizie de a respecta normele Bisericii și de a evita accidentele nedorite”.

Procurorii au deschis o anchetă, iar preotul care a botezat copilul este urmărit penal.

Dacă moartea bebelușului va duce la reformă în modul în care se desfășoară ritualul botezului, acest lucru ar putea provoca o ruptură în cadrul Bisericii Ortodoxe din România, scrie BBC.

În timp ce unele voci din cadrul Bisericii au sugerat o posibilitate de schimbare, altele s-au pronunțat clar pentru păstrarea ritualului scufundării bebelușului în apă.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane.

Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus el.

Arhiepiscopul Calinic, pe de altă parte, este cea mai proeminentă voce din cadrul Bisericii care pare deschisă schimbării.

El spune că, dacă scufundarea în apă este potrivită pentru adulți, pot fi găsite alte mijloace în cazul copiilor: botezul prin stropire, adică adultul sau pruncul se scufundă în cristelniţă, apă curgătoare, până la gât sau un spaţiu destinat special, un fel de aghiasmatar , „iar preotul botezător, cu palmele făcute căuş sau cu un vas din lemn, ceramică sau metal, toarnă, în numele Sfintei Treimi, apă sfinţită peste creştetul celui ce se botează”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri