Ce a discutat Viorica Dăncilă cu Frans Timmermans? Precizările Comisiei Europene

Data publicării:
timmermans dancila - gov ro
Foto: gov.ro

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a fost luni în România, i-a lăsat o temă pentru acasă premierului Viorica Dăncilă. Cei doi oficiali au finalizat planul de lucru al unui grup de experți români și europeni, care trebuie să găsească soluții de punere în aplicare a recomandărilor MCV. O primă întâlnire a experţilor va avea loc în cursul acestei săptămâni. Iar progresele vor fi discutate săptămâna viitoare, când Viorica Dăncilă va merge la Bruxelles.

viorica dancila frans timmermans
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a discutat cu Viorica Dăncilă despre recomandările din MCV de punerea cărora în practică se ocupă o comisie mixtă de experți Foto: gov.ro

„Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților romani și europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi soluții de punere in aplicare a recomandărilor MCV. Săptămâna viitoare premierul și prim-vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întâlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți”, a declarat pentru Digi24 un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Într-un comunicat al Guvernului, se spune că „discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări intre Executivul României şi Comisia Europeană”.

Citiți și:  Dăncilă, înainte de discuția cu Timmermans: Nu trebuie acceptat fiecare punct de vedere

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, săptămâna trecută, într-un interviu difuzat de România TV, că a convenit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, crearea unei comisii mixte, formată din experţi ai Guvernului şi de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV. Ea a spus că Executivul consideră "discriminatoriu" acest mecanism.

Verdict dur al lui Frans Timmermans pentru situația justiției din România: N-am văzut niciun progres

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a dat, din nou, la București, un verdict dur privind situaţia justiţiei din România:

„Problema este că de la publicarea raportului MCV nu am văzut niciun progres. Am văzut doar o respingere a raportului de către Guvernul român. Vreau să ne aşezăm la masă şi să trecem prin toate problemele semnalate de Comisia Europeană în raportul MCV şi să vedem dacă putem să le rezolvăm. Sunt aici în spiritul cooperării. Dar în acelaşi timp, vreau să mă asigur că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi trebuie să vedem progrese. Noi suntem la dispoziţia voastră, ştiu că trebuie transpuse decizii ale Curţii Constituţionale în legislaţie, dar hai să facem asta în aşa fel încât să nu renunţăm la lupta anticorupţie şi să nu afectăm independenţa justiţiei. Asta este foarte, foarte important”, a declarat oficialul european.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a aflat luni la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA și pentru a se întâlni cu premierul Viorica Dăncilă.

Citiți și:  Frans Timmermans: „Știu că trebuie transpuse decizii ale CCR în legislaţie, dar hai să nu renunţăm la lupta anticorupţie”

Timmermans: „Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi trași la răspundere”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri