Ce este "cutia neagră" pentru maşini

Data publicării:
Masini noi_GettyImages-461479642

Şoferii care conduc prudent pot fi răsplătiți cu reduceri la asigurarea mașinii. Unele companii au introdus deja în poliţele CASCO aşa zisa "cutie neagră" a maşinii. Este vorba despre un aparat care monitorizează comportamentul în trafic al şoferului.

Evaluarea se face cu ajutorul unui dispozitiv instalat pe bateria maşinii. Aparatul înregistrează informaţii precum viteza cu care şoferul ia curbele, cât de des frânează violent, dar şi eventualele evenimente din trafic.

Pe baza informaţiilor înregistrate de aparat, şoferii primesc un scor pe care fiecare şi-l poate verifica prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil.

Călin Matei, director general adjunct Groupama Asigurări: „Cât ai condus ziua, cât ai condus noaptea, câţi km ai parcurs, cât s-a condus pe autostradă. Cel mai important indicator ar fi acest scor cu cât este mai mic scorul acesta practic cu atâta înseamnă că ai un comportament mai bun şi ai un preţ la poliţa CASCO mai mic”.

Prin acest sistem de monitorizare, şoferii prudenţi pot plăti cu până la 40% mai puţin pentru asigurarea facultativă. Autorităţile asigurările pot avea două componente: una fixă, şi una variabilă, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi.

Părerile şoferilor sunt împărţite.

„Cred că ar fi foarte important pentru siguranţa noastră ca pietoni şi ca şoferi”.

„42 de ani n-am avut un eveniment. Am 62 de ani”.

„Nu-mi comvine să mă verifice cineva unde mă duc. Nu mă verifică mama şi tata, dar să mă verifice cineva din partea nu ştiu cui...unei firme de asigurări”.

Sistemul este momentan disponibil doar pentru poliţele foarte scumpe, care depăşesc contravaloarea a 800 de euro pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri