Ce răspund Juncker, Tusk şi Iohannis la întrebarea reporterului Digi24 privind un comisar dedicat pentru statul de drept

Data actualizării: Data publicării:
intrebare alina

„Dacă eşti gata să aperi ideea statului de drept, atunci poţi fi optimist. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalistul Digi24 Alina Manolache.

Reporter Digi24: Se discută despre ideea unui comisar dedicat respectării statului de drept în viitoarea Comisie Europeană, sunt lideri care susţin această idee. S-ar putea realiza oficial un astfel de post în viitoarea CE? Şi dacă da, dacă vor fi stabilite criterii clare pe care să le respecte toate statele în această situaţie şi sancţiunile dacă nu vor fi respectate?”

Jean Claude Juncker, glumind: Mi s-a spus că aveţi 24 de întrebări, pentru că nu o să aveţi 24 de răspunsuri.

Înţeleg că vă adresaţi mie ca şi când aş fi succesorul meu.

Respectarea statului de drept este o chestiune în vigoare şi azi, domnul preşedinte Timmermans se ocupă de respectarea principiului statului de drept.

Donald Tusk: Am o observaţie, azi, fireşte a fost evident că pentru noi toţi statul de drept e chintesenţa activităţii noastre politice şi va fi în centrul atenţiei noastre şi în vitoarele documente, viitoarea agendă strategică.

Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică, aceasta e chintesenţa Europei ca entitate politică.

Nu cred că e de cădere ca eu să intervin într-o dezbatere politică internă din România, vă vorbesc din propria experienţă, ştiu că dacă eşti gata să aperi ideea statului de drept, atunci poţi fi optimist.

Nu e o problemă doar în anumite state membre, de fapt putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global, există tendinţa unor guverne de a afecta independenţa sistemului judiciar şi statul de drept. Nu e vorba doar de Europa. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menţină în Europa.

Klaus Iohannis: Principiul respectării statului de drept e la baza statelor europene. Eu îmi doresc stat de drept în România. Românii îşi doresc stat de drept în România.

Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc stat de drept în România, dar decizia este la români şi avem o serie de alegeri - europene, referendum, prezidenţiale şi vom primi un răspuns clar din partea românilor. Eu ştiu care va fi acest răspuns, aştept să îl primim.

Dacă va fi nevoie de un comisar va decide următorul preşedinte al Comisiei dacă doreşte o persoană cu aceste atribuţii sau dacă doreşte saădelege cuiva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri