Ce spune secretarul de stat Andrei Baciu despre propunerea lui Cristian Tudor Popescu cu privire la „dreptul la restaurant”

Data actualizării: Data publicării:
andrei baciu la guvern.
Secretarul de stat Andrei Baciu. Foto: gov.ro

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus vineri seară la Digi24 că vaccinarea va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei de COVID, iar dacă se atinge ținta de 70% dintre persoane vaccinate atunci „nu mai sunt necesare măsurile”, oferind ca exemplu Israelul, țară care a renunțat la purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus în emisiunea „Cap limpede” de vineri seară că, până la 1 iunie, orice român care vrea să se vaccineze poate să facă acest lucru, deoarece teoretic sunt vaccinuri disponibile. Însă, după data care este văzută ca moment de începere a relaxării măsurilor, cei care vor să meargă la restaurant, la teatru sau la plajă să prezinte certificatul de vaccinare.

„Ieri a avut loc prima întâlnire a Comitetului interministerial, care are exact acest rol, de a identifica și defini măsurile de relaxare treptată. Vaccinarea are și va avea, pe măsură ce crește numărul celor vaccinați, va avea cel mai mare impact asupra evoluției pandemiei, care influențează și setul de măsuri”, a răspuns Andrei Baciu.

Întrebat dacă, la fel ca la impunerea de restricții zonale, s-ar putea lua în calcul și o relaxare zonală, secretarul de stat a răspuns că „condiționarea directă nu e OK acum, pentru că vaccinarea e voluntară și nu va fi obligatorie”.

„Pe de altă parte, nu avem suficient de multe doze pentru ca toate persoanele din România care și-ar dori să se vaccineze acum să poată să o facă. Și evident că nu e un acces echitabil”, a completat el. 

Andrei Baciu a fost întrebat și dacă se poate ca, atunci când vaccinurile vor fi și mai accesibile, dacă nu ar fi normal ca o comunitate să aibă ținta de redeschidere a restaurantelor sau teatrelor dacă se atinge procentul de 70% de persoane vaccinate.

„Există un mecanism prin care se ia o astfel de decizie, personal mi-ar fi dificil să mă detașez de poziția pe care o am. Cel mai bun exemplu e acesta: 70% dintre persoane vaccinate, nu mai sunt necesare măsurile atunci. Să ne uităm în Israel, s-a renunțat la purtatul măștii, este efectul direct”, a mai spus secretarul de stat.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri