Viktor Orban: Ținutul Secuiesc va exista și atunci când toată Europa se va fi predat islamului

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban acuză UE că se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor europene. Foto: Guliver/ GettyImages

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă „un moment festiv”.

orban viktor getty
Foto: Guliver/GettyImages

Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

 

Potrivit News.ro, premierul ungar a invocat sloganul UDMR - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România -  cu care s-a declarat de acord - și a subliniat că „Ţinutul Secuiesc a existat şi când încă nu exista România modernă şi va exista şi atunci când toată Europa se va fi predat Islamului”.

„În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situaţia ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ţinut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică. Acest lucru ar însemna un plus de forţă şi pentru România”, a afirmat premierul Ungariei.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele „cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, dar şi să contribuie la „ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (...) reţele energetice, (...) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă - să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, a transmis Viktor Orban, la cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară "Tusvanyos".

Universitatea de Vară se desfăşoară la Băile Tuşnad, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

Citiți și:  Ponta: Centenarul este un moment festiv. Viktor Orban ar fi trebuit să tacă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri