Ce trebuie să știi despre Favipiravir, antiviralul care se va găsi și în farmacii cu circuit deschis. Avertismentul lui Rafila

Data actualizării: Data publicării:
cutii de favipivir in farmacie
Favipiravir, medicament folosit în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, vineri, că Favipiravir, antiviralul care se va găsi și în farmacii cu circuit deschis, trebuie prescris cu precauție, deoarece are "efecte secundare serioase".

"Începem să avem Favipiravir în farmacii cu circuit deschis, vom extinde acest program ca orice medic – medic de familie – care tratează un pacient Covid poate prescrie acest medicament, dar cu precauții și doar cui are nevoie.

Gratuit va fi și în spitale și centre ambulatorii, a adăugat Rafila.

Ministrul a precizat că acest medicament nu influențează foarte mult formele grave și decesul cauzate de Covid, dar poate scurta durata bolii.

Nu e un medicament preventiv, doar scurtează durata evoluției clinice.

Efectele secundare sunt serioase și trebuie luat cu foarte multă precauție", a spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a modificat Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru a permite tratarea în ambulatoriu a pacienților cu forme ușoare.

Schimbările vizează creşterea accesibilităţii pacientului la tratament precoce în ambulatoriu.

"Conform modificărilor, medicaţia antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripţie medicală", precizează sursa citată.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat joi în Monitorul Oficial.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri