Ce trebuie să știți ca să nu vă lăsați păcăliți când treceți la anvelopele de iarnă

Data publicării:
cauciuciucuri de iarna getty
Foto: GettyImages

Experiența de anul trecut - când au stat la coadă cu orele la coadă - le-a servit drept lecție șoferilor care vor să își schimbe cauciucurile de vară cu cele pentru sezonul rece. Sunt deja vulcanizări care au programări până la mijlocul lunii viitoare. Pe șoferi îi motivează și amenda pe care o riscă - aproape 3.000 de lei - dacă sunt prinși că circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără anvelope corespunzătoare.

Şoferii au invăţat lectiile din iernile trecute si îşi pregătesc maşinile din timp. Au fost cozi infernale în ultimii ani. Florin Crețu are permis auto de patru ani, dar ştie pe propria piele ce înseamnă ca vremea rea să îl prindă cu anvelope de vară.

Florin Creţu, şofer: Venim mai devreme cu o săptămână, două, stăm o oră şi am plecat.

Mobilizarea şoferilor i-a uimit şi pe cei de la vulcanizări care au programări din oră în oră.

Petru Cruceanu, reprezentant vulcanizare: Clienţii au început să vină din timp. Au venit de acum două săptămâni. Ei au început să îşi facă programări online pentru a economisi timp. Avem programări inclusiv până în noiembrie. E o uimire şi pentru noi. Anul trecut, pe vremea asta, era gol la vulcanizări.

Șofer: De o săptămână am făcut programarea online, pe site-ul lor.

Pentru a evita să fie păcăliţi sau să circule cu anvelope neconforme, şoferii trebuie să ştie câteva secrete.

Reprezentant vulcanizare: Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la etichetă. Aici avem aderenţa, consumul şi numărul de decibeli. Dimensiunea este foarte importantă pentru o maşină. O găsim în cartea tehnică a maşinii sau pe stâlp. Şi un lucru foarte important trebuie să aibă M+S şi fulgul. Asta e specificul anvelopelor de iarnă. Uzura, avem aici inscripţia, limitatorul din interiorul anvelopei. Când a ajuns aici, anvelopa nu mai este bună. Când depăşeşte 3,6 mm, anvelopa trebuie schimbată.

Cu recomandări vin şi poliţiştii.

Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi: Le reamintim pe această cale conducătorilor auto faptul că utiizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1305 la 2900 de lei.

Pe lângă sancţiune, se retrage certificatul de înmatriculare a autoturismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri