Cei care se bucură de preţurile mici din România nu sunt români

Data publicării:
terase-centrul-istoric-bucuresti

România domină topul ţărilor cu cele mai ieftine produse. Dacă nu am şti şi ce salarii sunt, am crede că este raiul Europei. La capitolul alimente, România se plasează pe primul loc, cu preţuri cu 38% mai mici faţă de media europenă. Când vine vorba despre transport, restaurante, educaţie şi sănătate, doar bulgarii au preţuri mai reduse.

Cei care se bucura de fapt de preţurile mici din ţara noastră sunt turiştii străini. Românii, mai puţin, pentru că preţurile sunt direct legate de nivelul salariilor. De exemplu, venitul mediu la noi este de doar 580 de euro, faţă de 3.300 de euro, în Islanda.

Cristian Păun, economist: „Nivelul preţurilor, adică cu cât se vinde efectiv este unul redus prin comparaţie cu alte ţări mai bogate, e clar că în România, o ţară săracă, bunurile nu au cum să se vândă cu preţuri foarte mari pentru că altfel ele nu s-ar comercializa”.

Iar turiştii străini profită din plin de oferta românească, avantajoasă pentru bugetele lor.

Turist din Spania: „Mâncarea, băutura, taxiurile şi cazarea sunt mai ieftine decât în Spania”.

Turist din Germania: „Am mâncat pizza la un restaurant foarte frumos, a costat aproximativ 5 euro. În ţara mea costă de două ori mai mult”.

Şi exemplele pot continua. O masă pentru două persoane la un restaurant din Islanda costă aproximativ 460 de lei, iar în Elveţia ajunge la 360 de lei. În timp ce, în România, costă 120 de lei. Doar vecinii bulgari ne devansează în acest top: cu 116 lei o masă.

Daniel Mischie - reprezentant Horeca: „Calitatea produselor pe care noi le servim în restaurantele noastre HORECA e mult mai bună decât calitatea produselor pe care le găsim în vestul Europei, doar că tehnologia nu e la fel de avansată şi pentru că ingredientele noastre sunt bio”.

Şi în sectorul transporturilor diferenţele de preţuri se văd. În ţările mai bogate, o cursă cu un taxi porneşte de la 10 lei, în timp ce în România şi Bulgaria, nu trece de 2 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri