Cel mai mare focar de Omicron din Europa ar putea fi în Norvegia. 60 de persoane care au fost la o petrecere sunt cazuri suspecte

Data actualizării: Data publicării:
Christmas party
O petrecere de Crăciun ar putea fi sursa unui focar de infecții cu varianta Omicron după ce o persoană a fost testată pozitiv cu această variantă, Foto: Getty Images

Norvegia a anunțat noi restricții contra răspândirii Covid-19 în Oslo și în regiunea din jur, după izbucnirea unui focar de infecții ce a pornit de la o petrecere de Crăciun, transmite Euronews. Un caz de infecție cu Omicron a fost confirmat la evenimentul organizat de o companie norvegiană.

Mai mult de jumătate din aproape 120 de persoane prezente la o petrecere de Crăciun din Oslo, Norvegia, au fost testate pozitiv pentru Covid-19 – toți fiind aparent vaccinați – iar temerile sunt că s-ar fi putut infecta cu varianta Omicron.

Dacă se confirmă, ar fi cel mai mare focar de infecție cu această variantă în Europa.

Cazurile sunt legate de petrecerea de Crăciun a unei companii norvegiene, care a avut loc într-un restaurant din Oslo, au spus joi oficialii statului. Toți cei prezenți la eveniment au fost testați după cina organizată pe 26 noiembrie de o companie care folosește energia solară, Scatec.

„Situația este îngrijorătoare”, a spus ministrul Sănătății din Norvegia, Ingvild Kjerkol, la scurt timp după ce autoritățile sanitare au spus că un caz de infecție cu Omicron a fost confirmat la evenimentul companiei.

„Aceasta arată că virusul se răspândește foarte ușor și că vaccinul nu protejează la fel de bine împotriva tuturor infecțiilor. Sperăm și credem că vaccinul protejează împotriva formelor serioase ale bolii însă nu știm până la ce punct”, a adăugat Kjerkol.

Fără prea multe cunoștințe despre noua variantă, guvernul norvegian a spus că vor intra de astăzi în vigoare noi restricții naționale și regionale. Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a spus că cele mai stricte măsuri sunt regionale și se vor aplica în Oslo – oraș cu aproape 700.000 de locuitori – și în districtele din împrejurimi.

„Probabil că varianta Omicron se va răspândi în Norvegia și de aceea guvernul crede în măsurile mai stricte”, a declarat Gahr Stoere.

Marți, Norvegia a recomandat folosirea măștilor în transportul public și în magazine, precum și în mall-uri, printre alte măsuri.

Citește și Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron la persoane care nu au călătorit în afara țării lor

Teste obligatorii în Norvegia, chiar şi pentru cei complet vaccinaţi

Călătorii în Norvegia sunt obligaţi să efectueze un test de coronavirus la sosirea în ţara scandinavă începând de vineri, indiferent de statutul lor privind vaccinarea, informează DPA, citată de Agerpres.

La punctele de trecere a frontierei cu staţii de testare, testele urmează a fi efectuate direct acolo. Acolo unde aceste staţii lipsesc, testul trebuie făcut în altă parte în 24 de ore - un test rapid este suficient în acest caz.

Obligaţia de testare se aplică atât celor vaccinaţi, cât şi celor nevaccinaţi. Există excepţii pentru navetiştii de frontieră, personalul companiilor aeriene şi şoferii profesionişti.

Alte măsuri anti-coronavirus au fost de asemenea înăsprite în Norvegia, mai ales la nivel regional.

Este necesar să se ia măsuri mai stricte pentru a întârzia răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, a explicat ministrul sănătăţii Ingvild Kjerkol.

Scopul este de a păstra controlul asupra situaţiei, a obţine mai multe cunoştinţe despre noua variantă a virusului şi evita supraîncărcarea sistemului de sănătate.

Norvegia a trecut comparativ bine prin pandemie mult timp, dar din această toamnă numărul infecţiilor cu coronavirus în ţară a crescut brusc.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri