29 de lideri din teritoriu ai PSD cer demisia lui Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

29 de membri CEx au semnat, până acum, scrisoarea prin care îi cer lui Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, şefia PSD i-ar reveni, până la organizarea unui Congres, Vioricăi Dăncilă, care deţine funcţia de preşedinte executiv. Potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, iniţiatorii scrisorii - Niculae Bădălău, Mihai Tudose şi Paul Stănescu - ar vrea să menţină Coaliţia cu ALDE, dar vor cere o remaniere a Guvernului. Un congres pentru alegerea unui nou preşedinte ar putea avea loc în 2019. Semnatarii scrisorii nu vorbesc însă deschis despre acest document. Ar vrea mai întâi să strângă semnăturile necesare pentru convocarea unei şedinţe a Comitetului Executiv, adică o treime din membrii acestui for.

Citiţi şi: De ce îl detronează baronii pe Dragnea

Niculae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu: "Putem să îl convocăm toţi, nu e problemă, dar în acest moment avem un preşedinte care il poate convoca şi eu sunt convins că îl va convoca. Dacă nu îl va convoca, scrie în statut că trebuie să îl convoace, nu se poate să nu îl convocăm".

Promit în schimb că vor merge mai departe cu amnistia şi graţierea.

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD: "Amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care statul civilizat le face în orice ţară. Cele două trebuie date prin lege, adoptate de Parlament, dezbaterea trebuie să contureze foarte clar ce categorii de infracţiuni şi ce categorii de persoane şi să putem să îndreptăm ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, foarte multe abuzuri".

Din discursul nemulţumiţilor nu lipseşte nici mesajul de unitate.

Paul Stănescu: "Avem foarte mulţi duşmani, nu cred că gândeşte careva dintre noi să facem jocurile altcuiva, noi trebuie să facem jocul partidului să ducem programul de guvernare până la final în 2020".

În tot acest timp, la sediul central al PSD, Liviu Dragnea a avut pe parcursul întregii zile de joi discuţii cu lideri din ţară. Au fost chemaţi şi premierul Viorica Dăncilă, dar şi miniştrii de Interne, Finanţe, Tranporturi şi Justiţie. Oficial, s-a vorbit despre organizarea refrendumului privind redefinirea familiei în Constituţie. Liderul PSD i-ar fi întrebat însă pe toţi dacă au semnat scrisoarea celor trei. La final, Liviu Dragnea a refuzat să dea ochii cu presa. Apropiaţii săi vorbesc însă despre tensiunile din partid.

Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD: "De ani de zile noi PSD am fost loviţi de o forţă din umbră, ilegitimă şi ilegală şi am reuşit să trecem peste. Noi vom avea nişte zile mai fierbinţi la centru".

Gabriel Zetea, preşedinte al PSD Maramureş: "Sunt discuţii în ceea ce priveşte remanierea guvernamentală, de exemplu. O nemulţumire de ceva vreme. Nu văd azi o alternativă la liderul PSD de azi, Liviu Drangea".

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: "Am auzit că e sezonul scrisorilor pierdute, de dragoste, fiecare vine cu scrisori. Înţeleg că unii sunt nemulţumiţi că au ajuns miniştri sau viceprim-miniştri. Care nu vrea să participe la acţiunea noastră, sunt alte partide. Nu e aşa o mare problemă dacă mai pleacă 5 - 7 inşi"



Depinde pe cine întrebi ca să afli câtă susținere are Liviu Dragnea - cam așa stau lucrurile în partid. Potrivit unor informații obținute de Digi24, în jur de 20 de filiale PSD, adică 20 de lideri din PSD, ar fi semnat această scrisoare prin care cer convocarea mai devreme a Comitetului Executiv Național, un for statutar în care să se discute exact nemulțumirile din partid. Dar, în același timp, unii dintre liderii PSD spun că îi vor cere lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate.

Nu există o majoritate confortabilă care să-i pună probleme lui Liviu Dragnea, pentru că nu se discută încă de cine ar fi cel care ar trebui să preia conducerea partidului, în cazul în care Liviu Dragnea va pleca. Și aici apar nemulțumiri, pentru că sunt lideri ai PSD care nu ar accepta ca Mihai Tudose, de exemplu, fostul premier al României, să preia frâiele partidului, și n-ar agrea-o nici pe Gabriela Firea, care a intrat în conflict deschis cu liderul PSD.

Scrisoarea liderilor PSD ar putea fi depusă în zilele următoare la sediul PSD și, odată cu ea, și cererea de convocare a Comitetului Executiv al PSD. 

De scrisoare știu și Liviu Dragnea, și apropiații acestuia. Ei știu că sunt cel mult 18 lideri care au semnat-o. Lucrurile sunt în desfășurare, se poartă discuții, fiecare tabără încearcă să-și găsească susținători.

Ce se știe clar este că există o tabără a nemulțumiților, dar există și o tabără a nehotărâților plus cea a liderilor care îi sunt încă fideli lui Liviu Dragnea.

În tabăra celor nemulţumiţi sau care au intrat în conflict cu Liviu Dragnea se numără liderii organizaţiilor din Giurgiu, Vaslui, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Bucureşti, Ilfov, Olt, Vrancea, Argeş, Buzău, Caraş Severin, Timiş şi a trei organizaţii de sector din Bucureşti.

Liderul social-democrat se afla, luni, în jurul prânzului, la sediul PSD din Kiseleff, unde avea o întâlnire cu câțiva primari de sector.

În aceste zile, adică miercuri și joi, Marian Neacșu, secretarul general al partidului, a anunțat că va avea o serie de întâlniri cu liderii din teritoriu, dar nu pentru nemulțumirile din partid, ci pentru organizarea referendumului care va avea loc luna viitoare. Totuși, probabil vor fi discutate și nemulțumirile și rămâne de văzut cum or decurge lucrurile.

Contactat de Digi24, senatorul PSD Liviu Pop a infirmat existența unei astfel de scrisori. „CEx-ul va avea loc când se va stabili, conform statutului, nu va fi o scrisoare sau o o semnătură a celor mai mult de o treime din CEx pentru convocasrea CEx. Nu am astfel de informații și dacă le-aș avea, nu le-aș spune în afară”, a declarat Liviu Pop. „Nu susțin niciun atac făcut în exteriorul forurilor de conducere, dacă avem de reproșat sau de lăudat o facem în forul de conducere, acolo trebuie să spălăm rufele”, a mai spus fostul ministru al educației.

Războiul deschis din PSD a început la reuniunea Comitetului Executiv al PSD la Neptun, în urmă cu două săptămâni, când au existat discuții dure între mai mulți lideri importanți ai PSD și Dragnea. Atunci, Gabriela Firea, unul dintre cei mai importanţi oameni în partid, l-a atacat dur pe liderul social democrat Liviu Dragnea pentru că îi ia apărarea ministrului de Interne, Carmen Dan.

În ultimele 10 zile, primarul Capitalei a venit cu numeroase acuzații la adresa lui Dragnea, pe care îl acuză că o spionează, că i-a atacat familia, că încearcă să o „mazilească cu mâna altora” și că i-a sabotat proiectele de la Primăria Capitalei.

La rândul său, Liviu Dragnea a neagat că ar fi spionat-o pe Gabriela Firea și a declarat că nici acuzațiile Gabrielei Firea că nu are sprijin de la Guvern nu sunt adevărate.

„M-au demonizat, m-au vopsit în culorile iadului. Dacă plouă e din cauza mea, dacă nu plouă e din cauza mea. Dacă ninge e din cauza mea, dacă a intrat pesta porcină e din cauza mea. Orice se întâmplă e din cauza mea. M-au condamnat, au făcut orice în speranţa că eu voi ceda şi o să le deschid uşa partidului. Nu s-a întâmplat. Au încercat cu dosare, cu cătuşe, cu condamnări la mulţi membri PSD, cu promisiuni mieroase. PSD n-a cedat şi nu cedează. Acum au mers pe ideea de a merge din interior. Dacă toate nerealizările de la primăria generală sunt din cauza mea, e în regulă, o duc şi pe asta. Nu sunt de acord şi nu e permis să se aşeze la coada celor care atacă Guvernul. Lucrurile s-au discutat, se discută în partid”, a mai spus Dragnea.

Citiți și: Cum plănuiește Liviu Dragnea să scape de condamnări via OUG 6/2016

Harta taberelor din PSD. Cine conduce grupul nemulțumiților

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri